Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Απάντηση στο παζάρι με τις ΗΠΑ

Αντιφατικά μηνύματα φάνηκε να εκπέμπει χτες η ηγεσία του Ιράν σε σχέση με την έκβαση του πολύμηνου σκληρού παζαριού στη Βιέννη με επίκεντρο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαμχανί, επιχείρησε να ρίξει στις ΗΠΑ τις ευθύνες για ένα πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις επισημαίνοντας πως η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε «κόκκινες γραμμές» και σε θέσεις αρχής.

«Η προσέγγιση των ΗΠΑ στα αιτήματα του Ιράν σε συνδυασμό με τις παράλογες προσφορές και την αδικαιολόγητη πίεση ώστε να επισπεύσει μια συμφωνία δείχνουν πως οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για μια ισχυρή συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές...», ανέφερε ο Σαμχανί σε ανάρτησή του στο Τουίτερ σε διάφορες γλώσσες.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μίλησε με τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επικρίνοντας επίσης τις ΗΠΑ για «ένα νέο και διαφορετικό μήνυμα που μας μεταφέρουν κάθε μέρα μέσω συντονιστή». Και πρόσθεσε: «Εάν η αμερικανική πλευρά έχει πρόβλημα με την κοινή γνώμη, τότε τους λέω πως και εμείς έχουμε ανάλογο πρόβλημα στο Ιράν καθώς (οι Ιρανοί πολίτες) παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη ευαισθησία και ακρίβεια και απαιτούν από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά ώστε να αρθούν οι κυρώσεις και να διατηρηθεί ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα... Εάν ο ρεαλισμός καθορίζει τη συμπεριφορά όλων των πλευρών, τότε είμαστε κοντά στην επίτευξη μιας καλής και ισχυρής συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ