Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή στην Κολομβία, οι οποίες σημαδεύονται από μια βαθιά οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από την κακή διαχείριση της πανδημίας από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η άθλια κατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με το κράτος και το παρακράτος να διώκουν και να δολοφονούν αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Οι περισσότεροι από 38 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες να εκλέξουν τους 108 γερουσιαστές και τους 188 βουλευτές, ανάμεσα σε τρεις μεγάλους συνασπισμούς κομμάτων. Πρόκειται για τον Ιστορικό Συμβιβασμό που περιλαμβάνει μια σειρά σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες δυνάμεις και στηρίζεται και από το Κολομβιάνικο ΚΚ, τον λεγόμενο Συνασπισμό του Κέντρου και της Ελπίδας και τον δεξιό και ακροδεξιό συνασπισμό Ομάδα για την Κολομβία.

Επίσης έχει προβλεφτεί και η διαδικασία εκλογής από τους ψηφοφόρους των υποψηφίων για αυτούς τους συνασπισμούς στις προεδρικές εκλογές, που ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 29 Μάη. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις ο σοσιαλδημοκράτης Γκουστάβο Πέτρο, του Ιστορικού Συμβιβασμού, με ένα πρόγραμμα καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού και μεταρρυθμίσεων για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, εμφανίζεται να προηγείται με 37% (τουλάχιστον 10 μονάδες από τους υπόλοιπους) και επίσης φαίνεται να κερδίζει με όποιον και αν αναμετράται στον δεύτερο γύρο.

Κεντρικό ζήτημα των βουλευτικών αλλά και μετέπειτα των προεδρικών εκλογών είναι η ανεκπλήρωτη με ευθύνη της κυβέρνησης ειρηνευτική συμφωνία με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) από το 2016. Από τότε σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz) έχει προχωρήσει μόνο το 20% των συμφωνηθέντων, που αφορούσε την τήρηση των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την αναδιανομή γης σε ακτήμονες αγρότες, την προώθηση προγραμμάτων για την αγροτοδιατροφική ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, και μετά από δύο χρόνια πανδημίας, από έναν συνολικό πληθυσμό 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών, περισσότερα από 21 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και σχεδόν 140.000 έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό, ενώ συνεχίζονται οι δολοφονίες αγωνιστών. Μόνο οι δολοφονημένοι πρώην αντάρτες των FARC ξεπερνούν τους 285 (o κύριος όγκος έχει μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Comunes, ενώ ένα άλλο η Segunda Marquetalia είναι αντάρτες που συνεχίζουν την ένοπλη πάλη). Συνολικά δε οι νεκροί λαϊκοί αγωνιστές, συνδικαλιστές, νεολαίοι, ιθαγενείς, αγρότες ξεπερνάνε τους 1.300 από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το διάστημα από 2019 έως και τον περασμένο Αύγουστο έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις με αιτήματα για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, μείωση της φορολογίας, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας και Εκπαίδευσης, τερματισμό της αστυνομικής βίας και καταστολής και των διώξεων αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ