Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
«Μόνο αθώοι πολίτες υποφέρουν από το εμπάργκο»

Νέα έκκληση του επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» του ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ

Το τραυματισμένο από τους αμερικανικούς πυραύλους παιδάκι δεν έχει ούτε τα απαραίτητα φάρμακα για την περίθαλψή του

Associated Press

Το τραυματισμένο από τους αμερικανικούς πυραύλους παιδάκι δεν έχει ούτε τα απαραίτητα φάρμακα για την περίθαλψή του
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκάλεσε για άλλη μια φορά, ο επικεφαλής του Προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», κάνοντας, για πολλοστή φορά, έκκληση για άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ και περιγράφοντας, χωρίς ωραιοποιήσεις, την ανθρώπινη τραγωδία που έχει προκαλέσει. Ο Γερμανός αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνηση δύο «σημαντικών κυβερνήσεων των Ηνωμένων Εθνών να δουν την πραγματικότητα».

«Απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, από το 1990 ως σήμερα εξαιτίας του εμπάργκο, ο Χανς φον Σπόνεκ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο φον Σπόνεκ υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» δεν πετυχαίνει να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες του ιρακινού λαού, «τις ανθρώπινες ανάγκες όπως ορίζονται σαφέστατα μέσα από τη Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». «Η κατάσταση είναι τραγική, τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος, και θα πρέπει, επιτέλους, να τερματιστεί αυτό το μαρτύριο το οποίο υφίσταται μόνο ο άμαχος πληθυσμός, που τιμωρείται για κάτι που δεν ευθύνεται».

Σχολιάζοντας τις σφοδρές επικρίσεις που έχει δεχτεί, και παλαιότερα, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για παρόμοιες δημόσιες απόψεις, ο Χανς φον Σπόνεκ εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση δύο μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να δουν την αλήθεια, αλλά και για την αμφισβήτηση της ακεραιότητάς του και του εύρους των αρμοδιοτήτων του. Ο Γερμανός αξιωματούχος, όμως, κατέστησε σαφές ότι πρώτη του αρμοδιότητα και καθήκον ως αξιωματούχου του ΟΗΕ, «είναι να μη μένω σιωπηλός σε όσα βλέπω καθημερινά να συμβαίνουν και γι' αυτό θα συνεχίσω να κάνω τη δουλιά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως κάνω μέχρι σήμερα». Αν και δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, που είναι και τα δύο βασικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο, είναι γνωστό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δέχεται πιέσεις και από τις δύο πρωτεύουσες να απομακρύνει τον φον Σπόνεκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ