Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και κινηματογραφικό αφιέρωμα τον Απρίλη

Το πρόγραμμα του Απρίλη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, Βικτώρια), με δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για τη νέα δημιουργία και τις σύγχρονες μορφές έκφρασής της. Ταυτόχρονα, το Στέκι παρουσιάζει το δίμηνο αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει για το «Τρίτο Σινεμά», το σινεμά των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Κούβας της περιόδου 1960 - 1970.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:

  • Παρασκευή 15/4 στις 8 μ.μ.: «Ελευθερία - μια παράσταση ενάντια στην καταπίεση», από το εργαστήρι «Τα εργαλεία του ηθοποιού». Με αφορμή το ποίημα «Ελευθερία» του Πωλ Ελυάρ, γραμμένο το 1942, και ένα τραγούδι του Eddie Gale από τον δίσκο «Ghetto Music», το εργαστήρι στήνει την τελική του παρουσίαση για τη φετινή χρονιά, με κίνηση και λόγο, τα βασικά εργαλεία των ηθοποιών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μικαέλα Δανά.
  • Δευτέρα 18/4 στις 7.30 μ.μ.: «Τα μάτια της πόλης» - Η Street art στην Αθήνα. Συζήτηση για τις καταβολές και την ιστορία του graffiti στην Αθήνα, για τη σχέση της τέχνης του δρόμου με την πόλη και τους κατοίκους της, τον δημόσιο χώρο και την πολιτική. Θα μιλήσουν ο Θανάσης Χουλιαράς, μουσικός και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, και ο Γιώργος Σκουρλής (Atek), εικαστικός και street artist.
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο «Τρίτο Σινεμά»

Ο όρος «Τρίτο Σινεμά» ή Σινεμά των λεγόμενων «χωρών του Τρίτου Κόσμου» αποδίδεται στον κινηματογράφο που αναπτύχθηκε βασικά στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του '60 και του '70. Επιδράσεις του υπάρχουν και στον κινηματογράφο χωρών της Αφρικής και της Ασίας. Ο όρος «Τρίτο Σινεμά» επινοήθηκε από τους Αργεντινούς σκηνοθέτες Solanas και Getino, για να υποδηλώσει την αντίθεσή τους με το «Πρώτο» του Hollywood και το «Δεύτερο» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Οι δημιουργοί του «Τρίτου Σινεμά», από τη μία, εναντιώνονται στην εμπορευματοποίηση της αμερικανικής βιομηχανίας του κινηματογράφου. Κάνουν κριτική στην αντιμετώπιση του θεατή ως εισιτηρίου, ως παθητικού δέκτη και του δημιουργού ως μαζικού διασκεδαστή. Ταυτόχρονα, απορρίπτουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση που προτάσσει την ατομική έκφραση του σκηνοθέτη. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν τον σκηνοθέτη ως μέρος ενός συνόλου και όχι ως ατομικό δημιουργό.

Ο κινηματογράφος της περιόδου που θα προβληθεί, είναι εξαιρετικά επίκαιρος και σήμερα. Μέσα από το πρώτο μέρος του αφιερώματος, στο οποίο θα προβληθούν ταινίες από τη Λατινική Αμερική, ο θεατής έρχεται σε επαφή με την εναντίωση του λαού στους Αμερικανούς μηχανορράφους, στους εκπροσώπους της αστικής τάξης που στήριξαν δικτατορικά καθεστώτα σε όλο το μήκος της Λατινικής Αμερικής. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, στο οποίο θα προβληθούν κουβανικές ταινίες, ο θεατής θα μπορέσει να γνωρίσει από πρώτο χέρι τη μετεπαναστατική Κούβα και τον κινηματογράφο που γέννησε. Η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κούβα δημιούργησε υποδομές για νέους καλλιτέχνες, εγκαινιάζοντας νέες μορφές, σε σύνδεση με το πρωτοπόρο περιεχόμενο εμπνευσμένο από την Επανάσταση.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 7.30 μ.μ. και θα ακολουθεί συζήτηση. Οι προβολές που είναι προγραμματισμένες για την Α' Ενότητα - Λατινική Αμερική, είναι:

  • Κυριακή 10/4: Βραζιλιάνικη ταινία - λυρικό έπος, η οποία συνδυάζει τη ζοφερή και αιματηρή ιστορία της χώρας με τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δικτατορίες, με στοιχεία της λαϊκής, θρησκευτικής κουλτούρας, της πολιτικής, της λαογραφίας, της κοινωνικής ιστορίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας και του χορού.
  • Κυριακή 17/4: Η ταινία μάς μεταφέρει σε έναν φανταστικό τόπο, μέσα από τον οποίο περιγράφεται συμβολικά η πολιτική κατάσταση της Βραζιλίας τη δεκαετία του '60. Αποτελεί την αναδρομή της ζωής ενός ακτιβιστή ποιητή και δημοσιογράφου και παρακολουθεί την εξέλιξη της συνείδησής του μέσα από «προδοσίες» και αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις, ώσπου καταλήγει να στηρίζει την ένοπλη πάλη.
  • Κυριακή 8/5: Προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ - σταθμός για το «Τρίτο Σινεμά». Μέσα από την οπτική των σκηνοθετών του, θα ταξιδέψουμε στα μονοπάτια της Ιστορίας της Αργεντινής, στις τρικυμίες στις οποίες προσπαθεί να επιβιώσει ο λαός, θα φωτιστούν πλευρές της εκμετάλλευσης, της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής παρέμβασης στη χώρα, αλλά και η εξέλιξη του λαϊκού κινήματος, οι λαϊκές εξεγέρσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ