Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΟΥΛΗ ΜΠΑΧΡΕΧ
Να ακούσουν τα παιδιά και να θυμηθούν οι μεγάλοι ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος κόσμος

Μιλώντας με την συγγραφέα Γιούλη Μπάχρεχ, της ζητήσαμε να αξιολογήσει την πρωτοβουλία αυτή για τη δημιουργία μιας Ανθολογίας Διηγημάτων με το θέμα του πολέμου και μας απάντησε:

«Μέσα από τα παραμύθια για μικρούς και μεγάλους μπορείς να ψυχαγωγήσεις, να διδάξεις, να προβληματίσεις. Να μπλέξεις τη φαντασία με την πραγματικότητα, όχι για να κρύψεις τον πραγματικό κόσμο αλλά να βοηθήσεις στην κατανόησή του.

Αυτός είναι και ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, με την Ανθολογία του "κόκκινου Αερόστατου": Να βοηθήσει τα παιδιά, με σεβασμό στον ευαίσθητο κόσμο τους, να προβληματιστούν για το γιατί συμβαίνουν αυτά τα άσχημα πράγματα γύρω μας, τι είναι αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να ζήσουν όμορφα. Διότι σίγουρα ο πόλεμος δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, ούτε όμως είναι στη φύση του ανθρώπου να πολεμάει και να σκοτώνει, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ήδη από πολύ μικρή ηλικία, άλλοτε με ξεκάθαρο και άλλοτε με πιο συγκαλυμμένο τρόπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ο λαός, τα παιδιά, θέλουν την ειρήνη, όμως οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου έχουν άλλα σχέδια. Και γι' αυτό η πραγματική ειρήνη θα έρθει μόνο όταν μαζευτούν τα "ανθρωπάκια" του χάρτη και πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, αυτό είναι που στάθηκε η έμπνευση για τα διηγήματα που παρουσιάζονται στις σελίδες του "κόκκινου Αερόστατου": Η ανάγκη να ακούσουν τα παιδιά, αλλά και να θυμηθούν οι μεγάλοι, ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος κόσμος, όχι στα παραμύθια αλλά στην πραγματικότητα, σήμερα. Μέσα από τον αγώνα και τη δράση του λαού.

Και ποιος πιο απλός και άμεσος τρόπος από ένα παραμύθι»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ