Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΠΑΕ
Με οργάνωση και συλλογικό αγώνα απαντούν οι φοιτητές

Συντονίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητές της Σίνδου, των Σερρών και της Καβάλας, με συλλαλητήριο την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη

Στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη...

MotionTeam

Στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη...
Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, ιδιαίτερα στα Τμήματα τα οποία καταργούνται, συγχωνεύονται ή και μετακινούνται σε άλλες πόλεις, με βάση την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος προς το υπουργείο Παιδείας, για τη λεγόμενη «αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη».

Συγκεκριμένα, η Διοικούσα Επιτροπή εισηγείται:

Την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής στην Καβάλα και του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στη Σίνδο, τη μεταφορά από τη Σίνδο στις Σέρρες του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, τη συγχώνευση των Τμημάτων Τοπογραφίας και Πολιτικών Μηχανικών στις Σέρρες και τη μεταφορά του Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, στην εισήγηση σημειώνεται πως «χωρίς την σημαντική αρωγή της Πολιτείας» η «εκλογίκευση» του ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει ως «αναγκαία συνέπεια» την κατάργηση των Τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα.

Οι αποφάσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι αλλάζουν τη ζωή, τα σχέδια και τα όνειρα χιλιάδων φοιτητών σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα, λήφθηκαν χωρίς ούτε καν να ζητηθεί η γνώμη τους, πράγμα που ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να οργανωθούν, να ιδρύσουν συλλόγους προκειμένου να συζητήσουν, να τοποθετηθούν συλλογικά και να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη δυνατότητα να σπουδάζουν σε ιδρύματα με όλες τις απαραίτητες υποδομές, να αποφοιτούν ως ολοκληρωμένοι επιστήμονες με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη κλιμακώνουν τον αγώνα τους

...και στην Καβάλα μαζί με τα αιτήματα της απεργίας, ακούστηκαν δυνατά και οι διεκδικήσεις των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ
...και στην Καβάλα μαζί με τα αιτήματα της απεργίας, ακούστηκαν δυνατά και οι διεκδικήσεις των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ
Στη Σίνδο, την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν οι σχεδιασμοί αυτοί, την Παρασκευή 1 Απρίλη, οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών αμέσως πραγματοποίησαν συνέλευση με σκοπό να μαζικοποιηθεί η πρωτοβουλία για την ίδρυση φοιτητικού συλλόγου, κόντρα στις εφησυχαστικές εκκλήσεις στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, της ΔΑΠ, για να κρατήσουν στάση αναμονής. Συστάθηκαν επιτροπές σε κάθε Τμήμα της Σχολής, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές για την ίδρυση του Συλλόγου, ενώ παράλληλα λήφθηκαν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ακολούθησαν οι φοιτητές των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, που πραγματοποίησαν μαζικότατες ιδρυτικές συνελεύσεις στα Τμήματα Χημείας, Πληροφορικής και Φυσικής, με την πρώτη απόφαση του Συλλόγου τους να είναι ο αγώνας με κάθε τρόπο για το μπλοκάρισμα της απόφασης του υπουργείου και της Διοικούσας Επιτροπής για την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν πάρει και οι φοιτητές στα Τμήματα Τοπογραφίας και Πολιτικών Μηχανικών στις Σέρρες, τα οποία συγχωνεύονται.

Οι φοιτητές συντονίζουν τον αγώνα τους, έχοντας δώσει το επόμενο αγωνιστικό τους ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 13 Απρίλη στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 12.30 μ.μ.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Φοιτητών Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα 11 Απρίλη σε αποκλεισμό του ΔΙΠΑΕ και πορεία στο κέντρο της Σίνδου στις 12 μ., και την Τρίτη 12 Απρίλη σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Διοικούσας Επιτροπής στη Θέρμη στις 12 μ. Στις Σέρρες, οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΔΙΠΑΕ στις 12 μ.

Συζητώντας με τους φοιτητές στην απεργιακή κινητοποίηση

Την Τετάρτη, οι φοιτητές έδωσαν βροντερό «παρών» στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με φοιτητές στην προσυγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν η πορεία τους ενωθεί με τους απεργούς στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπως και με τους προέδρους δύο φοιτητικών συλλόγων της Καβάλας.

«Πραγματικά χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Λέμε "πλάκα μας κάνουν επειδή είναι πρωταπριλιά"», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μαυράκης, φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων και μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Φοιτητών Σχολής Μηχανικών ΔΙΠΑΕ. «Εγώ και οι συμφοιτητές μου είχαμε σχέδια να σπουδάσουμε, να κάνουμε τη δουλειά μας. Εγώ προσωπικά είμαι από τη Λέρο. Δεν είναι μόνο ότι εγώ πρέπει να μετακινηθώ στις Σέρρες, είναι ζόρι και γι' αυτούς που είναι από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη. Για άτομα που διάβασαν και έγραψαν για να περάσουν σε αυτή τη Σχολή στη Θεσσαλονίκη, που πλέον είναι δυναμική Σχολή, με καθηγητές που προσπαθούν πάρα πολύ για το επίπεδο των μαθημάτων.

Δεν είναι μόνο η Σίνδος, πρόκειται για ένα σχέδιο που καταστρέφει κόσμο σε διάφορες πόλεις, απλά και μόνο επειδή θέλουν να στήσουν κολέγια, όλοι να πληρώνουν για να σπουδάσουν. Και ήδη η οικονομική μας κατάσταση είναι χάλια, δεν έχουμε ούτε λεφτά για τα βασικά, για το σούπερ μάρκετ, και από πάνω θέλουν να σπουδάζουμε επί πληρωμή».

«Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι, όλο και πιο αποφασισμένοι»

Η Ελένη Κώνστα, φοιτήτρια στο 1ο έτος στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και μέλος της επιτροπής του Τμήματός της, μας είπε πως η απόφαση να μεταφερθεί το Τμήμα της στις Σέρρες, η οποία πάρθηκε πίσω από την πλάτη των φοιτητών, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

«Εγώ είμαι από τη Σάμο, και τώρα με την αλλαγή δεν ξέρω αν θα καταφέρω να σπουδάσω. Πολλά παιδιά επέλεξαν για κάποιον λόγο να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη. Είτε επειδή είναι από εδώ είτε από κοντινές πόλεις, διότι δεν υπάρχουν χρήματα στις οικογένειές μας. Αλλοι βρίσκουν δουλειά μαζί με τις σπουδές τους και τώρα αν μας μεταφέρουν θα παρατήσουνε και τις δουλειές τους. Πολλοί πιστεύουν ότι εάν γίνει η μετακίνηση δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ο αγώνας που δίνουμε μας αφορά όλους, όλη τη Σχολή. Και όλοι μαζί προσπαθούμε να καταφέρουμε να καταρρίψουμε αυτήν την απόφαση. Κάθε μέρα είμαστε όλο και περισσότεροι, κάθε μέρα όλο και πιο αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε, να παρθεί πίσω αυτό το σχέδιο».

Η Κατερίνα Τσιρώνη, φοιτήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, το οποίο η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ εισηγήθηκε στο υπουργείο να καταργηθεί, λέει πως οι φοιτητές δεν έχουν ενημερωθεί για τίποτα. «Μας έχουν αφήσει στον "αέρα", δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, τι θα κάνουμε ως Τμήμα. Το πτυχίο που θα πάρουμε θα είναι χωρίς δικαιώματα. Θα βγούμε στην αγορά εργασίας με ένα χαρτί με το οποίο δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι. Παιδιά από το 3ο έτος δεν μπορούν καν να κάνουν τα χαρτιά τους με το 10%, όπως εμείς στο 1ο και στο 2ο έτος, οπότε η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή.

Αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε οι κινητοποιήσεις μας να είναι όλο και πιο μαζικές, προκειμένου να τους δείξουμε ότι έχουμε φωνή και ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι».

Ο Κώστας Τσεχελίδης, τριτοετής φοιτητής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και μέλος της προσωρινής διοίκησης του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, τόνισε πως πρόκειται για «μία εξέλιξη που βάζει ταφόπλακα στις σπουδές μας, θα αναγκάσει χιλιάδες φοιτητές να παρατήσουν τις σπουδές τους. Μια εξέλιξη που υποβαθμίζει κι άλλο τα Τμήματά μας, τα οποία άφησαν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς υποδομές και τώρα λένε ότι θα τα κλείσουν».

«Οι φοιτητές», συνέχισε, «πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, κατάλαβαν ότι είναι οι μόνοι που μέσα από τον ενωτικό τους αγώνα, από κοινού με σωματεία, τον λαό της πόλης, μπορούν να τα καταφέρουν. Ετσι λοιπόν έγινε Σύλλογος, οργανωθήκαμε μέσα στα Τμήματα στα έτη. Οι φοιτητές διεκδικούμε αναβάθμιση των σπουδών μας, να μην κλείσει - συγχωνευτεί - καταργηθεί κανένα Τμήμα. Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τη δράση και θα συντονιστούμε με τους συμφοιτητές μας από τα υπόλοιπα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ σε Καβάλα και Σέρρες».

«Στο Φυσικό περάσαμε με όνειρα μεγάλα. Ούτε βήμα πίσω! Θα μείνουμε Καβάλα!»

Η Παναγιώτα Λαγωνικάκου, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας, σημειώνει πως «έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, με κλειστές σχολές και δύο βδομάδες καθυστέρησης στο άνοιγμά τους εξαιτίας της έλλειψης σε προσωπικό καθαριότητας, επιστρέψαμε στα αμφιθέατρα με δεκάδες οξυμένα προβλήματα. Ετσι, πήραμε την απόφαση για την ίδρυση Φοιτητικού Συλλόγου, με δεκάδες φοιτητές να δείχνουν το ενδιαφέρον και την αγανάκτησή τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συμφοιτητές μας στο Φυσικό που δίνουν τη δική τους μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το Τμήμα τους, ενώ ταυτόχρονα αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Καβάλα.

Συνεχίζουμε σε κοινό βηματισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας, αφού η ίδια πολιτική που κόβει τους μισθούς των πατεράδων μας και των μανάδων μας, που απολύει τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια, είναι η ίδια πολιτική που θα κλείσει και το Τμήμα του Φυσικού. Η επίθεση είναι κοινή και κοινή θα είναι και η απάντησή μας!».

Ο Αγγελος Μπουτκάρης, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας, αναφέρει επίσης πως η χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα: «Οι πρωτοετείς φοιτητές δεν μπορούσαν να τρώνε δωρεάν στη λέσχη διότι άργησαν να ανανεωθούν οι αιτήσεις σίτισης. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν μάθαμε ότι ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ εισηγήθηκε την πρόταση για την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής.

Μαζεύοντας τον προηγούμενο μήνα υπογραφές για να δημιουργήσουμε φοιτητικό σύλλογο, οι φοιτητές άμεσα κινητοποιηθήκαμε μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πραγματοποιώντας καταστατική - ιδρυτική συνέλευση την Τρίτη 5/4.

Αντιληφθήκαμε ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να έχει κατακτήσεις, για να κάνουμε πράξη το σύνθημα "Στο Φυσικό περάσαμε με όνειρα μεγάλα. Ούτε βήμα πίσω! Θα μείνουμε Καβάλα!".

Η πρώτη μας απόφαση ήταν να συμμετάσχουμε στην πανελλαδική απεργία δείχνοντας υποστήριξη στα αιτήματά της, αλλά και για να φωνάξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθεί το Τμήμα. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι οι φοιτητές δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να περάσει μια τέτοια απόφαση.

Είμαστε σίγουροι ότι μόνο ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας μπορεί να αποφέρει καρπούς, οπότε συνεχίζουμε με κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους του ΔΙΠΑΕ όπου αντίστοιχα καταργούν, μεταφέρουν και συγχωνεύουν τα Τμήματά τους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους, θα βγούμε νικητές!».


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ