Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θα αγοράσει και δεύτερη συστοιχία ρωσικών «S-400»

Στα σχέδιά της να προμηθευτεί από τη Ρωσία και 2η συστοιχία αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400» επιμένει η Τουρκία, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, η χώρα «συνεχίζει την εφαρμογή της ίδιας απόφασης που έλαβε από την αρχή». Εξήγησε ότι η αγορά της 2ης συστοιχίας «σχεδιάστηκε εξαρχής» και ότι επειδή «υπήρχε πρόβλεψη για μεταφορά τεχνολογίας (...) οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται» και γι' αυτό η παράδοση της 2ης συστοιχίας «επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου».

Στο μεταξύ, η υπόθεση Καβαλά (του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία ακτιβιστή που καταδικάστηκε ως ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης) αναθέρμανε και τις διεργασίες στην αντιπολίτευση, στο πλαίσιο και της κριτικής που ασκείται κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για τους όρους διεξαγωγής της δίκης.

Η επικεφαλής του φιλελεύθερου «Καλού κόμματος» (IYI) Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε πως η υπόθεση «αποτελεί μία από τις χιλιάδες δικαστικές τραγωδίες που μαχαιρώνει τη συνείδηση της κοινότητας και την ίδια την ύπαρξη του έθνους», κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο για «προσωπική εκδίκηση» που επιδιώκει να πάρει για τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί του 2013 (αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με τις οποίες συνδέθηκε αρχικά και ο Οσμάν Καβαλά). Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, η Ακσενέρ είπε ότι «το θέμα μας είναι η στέρηση των βασικών θεμελιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ελπίδας και του ονείρου του κάθε μέλους του έθνους μας», υποστηρίζοντας ότι τα γεγονότα στο Γκεζί «έδωσαν ελπίδα στους απελπισμένους» και αποτέλεσαν «ανύψωση της εθνικής συνείδησης». Την ίδια στιγμή, η Ακσενέρ αναφέρθηκε στη νέα συνάντηση που έγινε την Κυριακή 24/4 ανάμεσα στα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του IYI, του ισλαμιστικού «Κόμματος Ευδαιμονίας» (SP), του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), του Κόμματος του Μέλλοντος (GP) και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (DP). Οπως είπε, τα 6 κόμματα διαφέρουν σε πολλά ζητήματα αλλά συμφωνούν «στα βασικά στοιχεία ενός ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος» και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν τις επαφές τους.

Στο μεταξύ, διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ξεκινά σήμερα Πέμπτη ο Ρ. Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο προσπαθειών εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μετά την όξυνση που καταγράφηκε από τον Οκτώβρη του 2018 με πρόσχημα τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, Τζαμάλ Κασόγκι.

Παράλληλα, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της νέας χερσαίας εισβολής του τουρκικού στρατού που φέρει την ονομασία «Τανάλια» κατά του PKK ανακοίνωσε προχτές βράδυ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εκτιμώντας πως έγινε με επιτυχία. Η χερσαία εισβολή έγινε σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κούρδου πρωθυπουργού Μ. Μπαρζανί, καθώς πριν την έναρξή της είχε συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ