Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα δολοφονία νεαρού από τις κατοχικές δυνάμεις

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εν ψυχρώ δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων. Χτες το πρωί προστέθηκε στις λίστες τους ένας 18χρονος νεαρός Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι (όπως και ένας άλλος 20χρονος Παλαιστίνιος προχτές στην Ιεριχώ) από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Στη διάρκεια συγκρούσεων τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 3 νεαροί Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων ο ένας έφηβος 16 ετών) και συνελήφθησαν άλλοι 11.

Πιο αυστηροί κανονισμοί στη Δυτική Οχθη

Ωρες μετά, αραβικά ΜΜΕ αναδείκνυαν το πακέτο νέων, περισσότερων και πιο αυστηρών περιορισμών που θα εφαρμόσουν από τις 22 Μάη οι ισραηλινές αρχές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ώστε να αποθαρρύνονται κατά το δυνατόν οι επισκέψεις ξένων στη Δυτική Οχθη. Η ισραηλινή κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ προωθεί νέο πακέτο μέτρων με τίτλο «Διαδικασία εισόδου και διαμονής ξένων σε Ιουδαία και Σαμάρεια» (Δυτική Οχθη) που από τέσσερις σελίδες έγινε ένα βιβλιαράκι 97 σελίδων.

Οι κανονισμοί ουσιαστικά αντιμετωπίζουν τη Δυτική Οχθη ως de facto προσαρτηθείσα στο Ισραήλ καθώς χρησιμοποιούνται μεταξύ των άλλων όροι όπως «Ιουδαία και Σαμάρεια» που αφορούν κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης (πλην της Ανατ. Ιερουσαλήμ) έκτασης 5.878 τετρ. χλμ. με πρωτεύουσα την πόλη εποίκων Αριέλ.

Οι νέοι κανονισμοί δεν έχουν ως στόχο μόνο ξένους (π.χ. δημοσιογράφους ή μέλη ΜΚΟ) αλλά και άτομα παλαιστινιακής καταγωγής με ξένα διαβατήρια, οι οποίοι μεταξύ άλλων καλούνται να υποβάλουν αίτηση στις ισραηλινές αρχές και να δώσουν τα ονόματα και τα στοιχεία ταυτότητας όλων (!) των συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού που έχουν στη Δυτική Οχθη και τους οποίους θέλουν να επισκεφθούν ή να φιλοξενηθούν.

  • Ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε χτες 7 φανατικούς Εβραίους για υποκίνηση στη βία και για τρομοκρατία σε σχέση με την ενέργειά τους σε έναν γάμο το 2015, όπου ακροδεξιοί είχαν βιντεοσκοπηθεί να χλευάζουν ένα δολοφονημένο νήπιο παλαιστινιακής καταγωγής. Ενας από τους κατηγορούμενους κρίθηκε επίσης ένοχος για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και για υποκίνηση στον ρατσισμό, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του δικαστηρίου, ενώ ένας άλλος αθωώθηκε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ