Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα επίθεση Ισραηλινών και προσκλήσεις για συνομιλίες στη Γενεύη

Η νέα ισραηλινή επιδρομή στη Συρία χτες πριν το χάραμα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 5 Σύροι στρατιώτες. Εγινε στα περίχωρα της Δαμασκού θυμίζοντας πως ο πόλεμος στη χώρα αυτή δεν έχει τελειώσει και ας έχουν περάσει 11 χρόνια.

Αυτό θύμισε χτες στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν: «Το σημερινό αδιέξοδο στο έδαφος της Συρίας και η απουσία της σύγκρουσης από τα πρωτοσέλιδα των Μέσων Ενημέρωσης δεν θα πρέπει να παραπλανούν κανέναν. Η σύγκρουση αυτή δεν χρειάζεται λιγότερη προσοχή ή λιγότερα μέσα ανακούφισης. Δεν είναι "παγωμένη αλλά καυτή σύγκρουση" που συνεχίζεται ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό τμήμα και στο Αφρίν, όπου εντείνονται οι συγκρούσεις, οι επιθέσεις με ρουκέτες», ανέφερε ο Πέντερσεν. Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη μια «συνολική λύση» στην περίπτωση της Συρίας στη βάση της απόφασης του ΟΗΕ του 2012 που προέβλεπε μεταξύ άλλων τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος και πολιτική μετάβαση με διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο Πέντερσεν επιβεβαίωσε χτες πως δόθηκαν προσκλήσεις στα μέλη της 45μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής που αποτελείται από αξιωματούχους, στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ προκειμένου να προσέλθουν στη Γενεύη, κοντά στην έδρα του ΟΗΕ, και να συνεδριάσουν από τις 28 Μάη ως τις 3 Ιούνη.

Παράλληλα, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη δολοφονία ενός Τούρκου αστυνομικού σε κατεχόμενη περιοχή της βόρειας Συρίας, απείλησε με κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ