Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΚΙΝΑ
Συνεργασία «κατά της μονομέρειας»

Τη συνεργασία μεταξύ «ανεξάρτητων δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η μονομέρεια στον κόσμο» πρότεινε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, κατά τη συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον Κινέζο υπουργό Αμυνας, Γουέι Φενγκέ, στο φόντο της σφοδρής διαπάλης Δύσης - Ρωσίας.

Σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά του προς ισχυρές δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες, ο Ιρανός Πρόεδρος εκτίμησε πως «η αντίκρουση της μονομέρειας και η δημιουργία της σταθερότητας και της τάξης είναι δυνατές μόνο χάρη στη συνεργασία των ανεξάρτητων δυνάμεων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες». Επισήμανε ακόμη (σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση) ότι «οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν περισσότερο από ποτέ την αξία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Κίνας».

Τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του «έγκειται στην επέκταση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών της σχέσεων σε διάφορους τομείς» με την Κίνα, μνημονεύοντας την περσινή υπογραφή 25ετούς στρατηγικής συμφωνίας που μεταξύ άλλων προβλέπει σημαντικές κινεζικές επενδύσεις στο Ιράν αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων. Ανέφερε δε ότι «προτεραιότητα» για τη χώρα του είναι η «επιτυχής εφαρμογή» της.

Οι εμπορικές ιρανο-σινικές συναλλαγές γνώρισαν άνθηση το 2021 καθώς οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 58% την περίοδο Μάρτη 2021 - Μάρτη 2022 και οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 29%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ