Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για την προσπάθεια αποκλεισμού της από τη Σύνοδο της Αμερικής

Η κυβέρνηση της Κούβας, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μπρούνο Ποντρίγκες Παρίγια, κατήγγειλε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις διαδικασίες που ακολουθεί σε σχέση με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, που θα φιλοξενήσει στο Λος Αντζελες από τις 8 έως τις 10 Ιούνη. Τα θέματα της Συνόδου θα είναι η Υγεία (η αντιμετώπιση της πανδημίας), η μετανάστευση, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπως καταγγέλλει, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιδιώκει τον αποκλεισμό της Κούβας και άλλων χωρών από τη Σύνοδο, γεγονός που, όπως σημείωσε, «θα αποτελούσε μια σοβαρή ιστορική οπισθοδρόμηση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής». Κάλεσε δε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δηλώσει με ειλικρίνεια τις προθέσεις της.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης - πρόσφατα έγινε και συνάντηση αντιπροσωπειών στην Ουάσιγκτον - τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μην τηρούν τη διμερή συμφωνία του 1994, που προέβλεπε ότι κάθε χρόνο θα μπορούν να μεταναστεύουν νόμιμα έως 20.000 Κουβανοί που το επιθυμούν. Κατήγγειλε επίσης ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα έχει αναστείλει τη διαδικασία έκδοσης βίζας από το 2017 και οι Κουβανοί που θέλουν να μεταναστεύσουν αναγκάζονται να πάνε στη Γουιάνα στη Νότια Αμερική με επιπρόσθετα έξοδα. Ετσι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν την παράνομη μετανάστευση.

Αναφορικά με τον υπερεξηντάχρονο απάνθρωπο πολύμορφο αποκλεισμό που εντείνουν οι αμερικανικές κυβερνήσεις, σημείωσε ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία αυτός έχει ένα κόστος που φτάνει τα 150,41 δισ. δολάρια και λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του χρυσού στη διεθνή αγορά, αυτές οι ζημιές ανέρχονται σε 1,3 τρισ.

Σε σχέση με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι και θέμα της Συνόδου, ανέφερε ότι στις «σκοτεινές διαπραγματεύσεις που γίνονται σήμερα, η πρόθεση είναι να επιβληθεί στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να πιστοποιεί όλες τις εκλογές στην περιοχή». Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι ο ίδιος Οργανισμός του πραξικοπήματος στη Βολιβία και οι ΗΠΑ ιστορικά υπεύθυνες για τα πραξικοπήματα στην περιοχή μας».

Επίσης, η κυβέρνηση της Κούβας δήλωσε χτες ότι στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης της Νικαράγουας να κλείσει τα γραφεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στη χώρα, για τις προσπάθειες ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ