Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 7 Μάη

1832 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Ελλάδα ανακηρύσσεται σε ανεξάρτητο κράτος, με βασιλιά τον Οθωνα και «εγγυήτριες δυνάμεις» την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, οι οποίες παράλληλα εγγυώνται δάνειο εξήντα εκατομμυρίων φράγκων.

1892 Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος κομμουνιστής ηγέτης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (από το 1953 έως το 1980).

1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ, οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Ολοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι από 5 έως 20 χρόνια.

1954 Τελειώνει η Μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ-Μινχ κατά των στρατευμάτων του γαλλικού ιμπεριαλισμού.

1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ».

Κυριακή 8 Μάη

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού» (κίνημα των «Χαρτιστών»).

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας ο στρατός και η χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πάνω από 25.000 εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία, παρά τη διασπαστική στάση της ΓΣΕΕ.

1945 Τα Δωδεκάνησα παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βρετανούς. Ξεκινά η βρετανική κατοχή.

1970 Στις 8 και 9 του Μάη η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, συνεργεία της ΚΝΕ γέμισαν την Ομόνοια, καθώς και τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, με τρικ που έγραφαν «Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω η ΚΝΕ».

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος και υποβάθμιση του Ολυμπιακού πνεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ