Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν είναι λύση η φυγή

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση της «Πανεπιστημονικής Κίνησης Συνεργασίας» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

«Δεν μπορεί να αδιαφορεί κανείς για τον κοινωνικό περίγυρο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξαρτήσεις. Ο εξαρτημένος από αλκοόλ, έκσταση, χασίς, ηρωίνη κλπ. θέλει να ξεφύγει από μια άσχημη γι' αυτόν πραγματικότητα. Οι κυρίαρχες δυνάμεις στις καπιταλιστικές κοινωνίες θέλουν καταπιεσμένα, εξαρτημένα άτομα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες ο νευρολόγος ψυχίατρος Παναγιώτης Γεωργάκας σε εκδήλωση της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» (ΠΚΣ) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».

«Οι εξαρτημένοι, εξήγησε ο Π. Γεωργάκας, αποτελούν άτομα που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και να διαχειριστούν επώδυνα συναισθήματα. Προσπαθούν να ξεφύγουν από μια μίζερη πραγματικότητα. Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και προτιμούν να τις αποφύγουν. Μία "θεραπευτική" πρόταση που επιτρέπει - έστω και περιορισμένα - τη χρήση μιας τέτοιας ουσίας με στόχο τη φυγή από μια δυσάρεστη κατάσταση, ταυτόχρονα σηματοδοτεί το μήνυμα της - ιδιαίτερα επικίνδυνης, όπως τη χαρακτήρισε - παραδοχής «ότι είναι επιτρεπτή η φυγή από την πραγματικότητα με τη χρήση μιας εθιστικής ουσίας, είναι λογική η αποφυγή των προβλημάτων με τη βοήθειά της, αρκεί αυτή να είναι νόμιμη και μαλακή κι όχι σκληρή και παράνομη».

Ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Γ.Πιπερόπουλος προσεγγίζοντας στην ομιλία του τις νοσογόνους καταστάσεις που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για τις κοινωνίες μας οι αξίες, οι ιδεολογίες που ξαναπροσεγγίζουν τον άνθρωπο. Κοινωνίες που δεν έχουν σαν ύψιστο στόχο το χρήμα, αλλά που βάζουν τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες στο κέντρο του ενδιαφέροντος τους, υπογράμμισε.

Τέλος ο Αυγερινός Μαϊστρέλης, γυμναστής στη Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ, τόνισε ότι ο νέος που σήμερα έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες θα πρέπει να επιλέγει έναν τρόπο ζωής μακριά από εξαρτήσεις, να αντικρίζει αγωνιστικά τον κόσμο και να τον αμφισβητεί, να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο.

Η χτεσινή συζήτηση ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που γίνονται στο ΠΑΜΑΚ από τις ΠΚΣ και περιλαμβάνουν έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας καθώς και τουρνουά σκακιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ