Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λειψές συγκοινωνίες και οφέλη ιδιωτών

Στον «αέρα» βρίσκονται πολλά έργα που σχετίζονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές του δικομματισμού και που θέλει όλα τα έργα να παραδίδονται στην «ιδιωτική πρωτοβουλία». Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών παραδέχονται ότι το υπό σχεδιασμό μετρό κινδυνεύει να μην κατασκευαστεί, καθώς ακόμα περιμένουν τα χρειαζούμενα 132 δισ. δρχ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο υφυπουργός Σπ. Βούγιας, ερωτηθείς χτες για το τι θα γίνει τελικά, παρέπεμψε στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Για την εξεταζόμενη κατασκευή δυο γραμμών τραμ, δεν είναι γνωστό πού θα βρεθούν τα 100 δισ. δρχ., τα οποία υπολογίζουν στο υπουργείο ότι απαιτούνται. Κι αν όλα εξελιχτούν ομαλά, οι αρμόδιοι αναμένουν μετρό και τραμ να παραδοθούν προς χρήση μόλις το 2006.

Αναφορικά με την πολυδιαφημισμένη θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, με ταχύπλοα να συνδέουν διάφορα παράλια σημεία και με τσουχτερό εισιτήριο (300 δρχ.), ο υφυπουργός είπε ότι «συναντούν δυσκολίες στην αναζήτηση αμιγώς ιδιωτικών κεφαλαίων». Η ιδιωτική εταιρία, που προκρίθηκε να εκτελέσει το έργο, διαπραγματευόταν με την Εθνική Τράπεζα να της χορηγήσει 11 δισ. δρχ. για να ξεκινήσει την παροχή της υπηρεσίας. Οι συζητήσεις με την τράπεζα δεν προχώρησαν, κατά τις δηλώσεις Βούγια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κατασκευάσει τις στάσεις ως δημόσιο έργο, προκειμένου να μειωθεί για τον ιδιώτη το κόστος υποδομής, κι αυτός να προχωρήσει.

Τέλος, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης εξετάζει την επέκταση γραμμών των αστικών λεωφορείων προς προάστια, που σήμερα εξυπηρετούνται από τα ΚΤΕΛ. Τίθενται οικονομικές δυσκολίες, όπως η επιδότηση του εισιτηρίου ή καλύτερα των ιδιοκτητών ΚΤΕΛ, καθώς δε δέχονται να μειωθεί το εισιτήριο στις 150 δρχ. του αστικού. Επίσης εξετάζεται η επιδότησή τους με 50 εκατ. δρχ. για να αντικαταστήσουν τα παλιά ιδιωτικά τους λεωφορεία με νέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ