Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσουν οι διακρίσεις και οι άδικοι φραγμοί σε βάρος μεταναστών και προσφύγων

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στους Αμπελόκηπους, κοντά σε όσους συμμετείχαν στις εξετάσεις πολιτογράφησης που έγιναν την Κυριακή

Από το εξεταστικό κέντρο στους Αμπελόκηπους όπου βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ
Από το εξεταστικό κέντρο στους Αμπελόκηπους όπου βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που είναι προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης για τους μετανάστες. Στις εξετάσεις είχαν δηλώσει συμμετοχή 8.337 άτομα και διεξήχθησαν σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Κόρινθο, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Τρίπολη, Χαλκίδα και Καλαμάτα. Πρόκειται για εξετάσεις με το νέο σύστημα της τράπεζας θεμάτων, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους μετανάστες. Σημειώνεται ότι στις πρώτες εξετάσεις που διοργανώθηκαν τον Μάη του 2021, είχαν προσέλθει μόνο 2.176 αλλοδαποί, ενώ τον προηγούμενο Νοέμβρη οι υποψήφιοι που έδωσαν τελικά εξετάσεις ήταν 5.637.

Από το πρωί της Κυριακής δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονταν στα εξεταστικά κέντρα, με την ανακοίνωση της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος για Πρόσφυγες και Μετανάστες, η οποία τους καλεί να οργανωθούν και να αγωνιστούν μαζί με τους Ελληνες εργάτες ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος τους. Από νωρίς το πρωί έξω από το 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας στους Αμπελόκηπους είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες μετανάστες και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ, διένειμε την ανακοίνωση.

Οι υποψήφιοι έπρεπε να είχαν καταβάλει το εξέταστρο - «χαράτσι» ύψους 150 ευρώ, εξαιρουμένων όσων έχουν υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης (αριθμό φακέλου σε υπηρεσία ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών) που εκκρεμεί στις υπηρεσίες ιθαγένειας, οι οποίοι απαλλάσσονται από την καταβολή του εξέταστρου μόνο για την πρώτη φορά συμμετοχής τους στις εξετάσεις.

Για τις εξετάσεις αυτές, που γίνονται με τη λεγόμενη τράπεζα θεμάτων από διάφορους τομείς, ειδικός επιστήμονας του Συνήγορου του Πολίτη, έπειτα από αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει στις περσινές εξετάσεις, διαπίστωνε ότι τα θέματα είναι δύσκολα και σε αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι υποψήφιοι, ζητώντας να πραγματοποιηθούν αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 5.637 συμμετεχόντων, πέτυχαν οι 2.659 (47,17%) και απέτυχαν οι 2.978 (52,83%).

Απίθανες ερωτήσεις

Αυτή την κατάσταση μεταφέρουν και στον «Ριζοσπάστη» μετανάστες που συναντήσαμε στο εξεταστικό κέντρο στους Αμπελόκηπους.

Ο 47χρονος Αμπάν κατάγεται από το Ιράν και βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 17 χρόνια. «Είναι πολύ δύσκολες οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας», θα μας πει. «Οι ερωτήσεις για τις εξετάσεις περιέχονται σε 540 σελίδες. Προετοιμαζόμουν ένα μήνα. Υπάρχουν και κάτι απίθανες ερωτήσεις, που ούτε Ελληνας δεν μπορεί να τις απαντήσει». Ο 55χρονος Ζαρόμ από την Αλβανία βρίσκεται στη χώρα μας τουλάχιστον για 25 χρόνια. Εχει έρθει με την σύζυγό του Αγκνέσα και την κόρη του Δρίτα. Οπως θα μας πει η σύζυγός του, εδώ και τρία χρόνια η ίδια έχει καταθέσει σχετικό φάκελο για πολιτογράφηση, πληρώνοντας παράβολα 550 ευρώ. Τότε οι ελληνικές αρχές, όπως λέει, της ζήτησαν και ένσημα ως προϋπόθεση. «Μετά από 25 χρόνια μας ζητάνε πράγματα... Ακούτε πώς μιλάω τα Ελληνικά. Είναι πια η δεύτερή μου γλώσσα. Ομως, σεβόμαστε τους κανόνες». Στις τωρινές εξετάσεις δεν της ζήτησαν το 150άρι, αφού έχει καταθέσει τον φάκελό της. Ο 48χρονος Μπεντάρ από την Αλβανία λέει πως «το ερωτηματολόγιο έχει ερωτήσεις που θέλει να κάνεις φροντιστήριο για να περάσεις τις εξετάσεις. Κάποιοι πληρώνουν γι' αυτό. Εμένα που έχω υποβάλει φάκελο πολιτογράφησης πριν έξι χρόνια και είχα πληρώσει 700 ευρώ, δεν με κάλεσαν σε συνέντευξη και αναγκάστηκα να προχωρήσω με τον καινούργιο νόμο του 2020. Τότε είχα πληρώσει 900 ευρώ. Αν δεν περάσω τώρα, θα πληρώσω το 150άρι τη δεύτερη φορά. Ενας φίλος μου, Ελληνας, όταν του έδειξα το ερωτηματολόγιο, μου είπε πως αν έδινε αυτός εξετάσεις μέσα σε δέκα λεπτά θα του είχαν αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια».

Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια

Στη συνέχεια, στη συζήτηση μπαίνει ο Μοχάμετ, 42 χρόνων, από την Αίγυπτο, που βρίσκεται 17 χρόνια στην Ελλάδα. Είχε έρθει και τον Νοέμβρη, αλλά απορρίφτηκε στις εξετάσεις. «Εχω φίλους που έχουν βγάλει πανεπιστήμιο. Τους έχω εξετάσει με βάση το ερωτηματολόγιο που μας δίνουν και σε πολλές από τις ερωτήσεις δεν ήξεραν τι να απαντήσουν. Τι σημασία έχει αν ξέρεις το όνομα ενός βουνού σε κάποιον νομό και είσαι "βρώμικος" άνθρωπος, ρουφιάνος; Σημασία έχει ο άνθρωπος να είναι έντιμος, "καθαρός". Εχω άδεια παραμονής. Θα περιμένω το αποτέλεσμα των εξετάσεων και θα υποβάλω τον σχετικό φάκελο. Τον Νοέμβρη είχα απορριφτεί στις ερωτήσεις για τον πολιτισμό. Τότε και τώρα πλήρωσα το 150άρι. Δύσκολη υπόθεση είναι και οι οικονομικές προϋποθέσεις για την υποβολή του φακέλου. Για πέντε συνεχή χρόνια πρέπει να έχεις εκκαθαριστικό εφορίας για 8.500 ευρώ εισόδημα και πάνω. Με την ανεργία που υπάρχει σήμερα, υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν τέτοιο εισόδημα».

Ο Φάτος από την Αλβανία είναι στην Ελλάδα 32 χρόνια και συνοδεύει την σύζυγό του στις εξετάσεις, η οποία έχει υποβάλει τον σχετικό φάκελο πολιτογράφησης. «Ελπίζω να περάσει τις εξετάσεις αφού αυτό αποτελεί και την τελευταία προϋπόθεση για να πάρει την ελληνική ιθαγένεια», θα πει. Ο Αμπερ θα προσθέσει πως επειδή είχε εισόδημα 7.800 ευρώ, έμεινε εκτός της σχετικής διαδικασίας.

Τα μέλη του ΚΚΕ ενημέρωσαν ότι το Κόμμα έχει ζητήσει να αποσυρθεί άμεσα η τράπεζα θεμάτων και να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό χιλιάδων μεταναστών από τη διαδικασία αυτή. Ανέδειξαν ότι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, ότι πρέπει να καταργηθούν διατάξεις που θέτουν συνεχή εμπόδια και υψηλά παράβολα και να τελειώσει η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεταναστών με πολυετή διαμονή στη χώρα, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ