Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνταξιούχοι με χιλιάδες ευρώ χρέη λόγω δικαστικής απόφασης

Να απαλλαχθούν με νομοθετική ρύθμιση από το τεράστιο χρέος με το οποίο βρέθηκαν ξαφνικά συνταξιούχοι του ΙΚΑ, επειδή ως πατέρες ανήλικων παιδιών με πάνω από 20 χρόνια Ασφάλισης, διεκδίκησαν να τους καταβληθεί πρόωρη σύνταξη, όπως ισχύει και στο Δημόσιο, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος, την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Οι συνταξιούχοι αυτοί το 2009 είχαν δικαιωθεί με πρωτόδικη απόφαση και για τρία χρόνια λάμβαναν τη σύνταξή τους. Ωστόσο το ΙΚΑ έκανε προσφυγή στη δικαστική απόφαση με αποτέλεσμα αυτή να ανακληθεί από το δικαστήριο αμετάκλητα και οι συνταξιούχοι να πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά της σύνταξης που λάμβαναν αυτό το διάστημα. Οπως τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, οι συνταξιούχοι αυτοί αδυνατούν να επιστρέψουν τα χρήματα και χρειάζεται να δοθεί άμεση λύση σε αυτήν την αδικία. Ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που τους ζητάνε πίσω ακόμα και 200.000 ευρώ.

Πρότεινε, για να λυθεί το πρόβλημα, να γίνει επέκταση του σχετικού νόμου, ώστε να προβλέπει τη χορήγηση σύνταξης σε πατέρα με ανήλικο τέκνο που έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ή έλαβε σύνταξη, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, σημείωσε, θα αποκατασταθεί και η ανισότητα ανάμεσα στους ασφαλισμένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Εκτός και αν εσείς έχετε στην πρόθεσή σας να πάνε αυτά τα χρέη στις εισπρακτικές εταιρείες και βέβαια να προχωρήσουν σε κατασχέσεις, σε πλειστηριασμούς του σπιτιού τους κ.λπ. Αν είναι αυτή η πρόθεσή σας, πείτε το σήμερα εδώ», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης.

Η απάντηση ωστόσο του υφυπουργού Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί για τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος των συνταξιούχων. Εκανε γαργάρα τις επισημάνσεις του Χρ. Κατσώτη και πρόσθεσε πως «ο νομοθέτης, σεβόμενος τη διάκριση των εξουσιών και το δεδικασμένο, όχι μόνο δεν μπορεί αλλά και δεν πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία», όταν δεδικασμένα και νόμοι αλλάζουν σε ένα βράδυ αν πρόκειται να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, εντείνοντας την πρόκληση έκανε σαφές ότι οι όποιες «ευνοϊκές» ρυθμίσεις σταδιακά θα καταργηθούν προκειμένου στο όνομα της ...«δικαιοσύνης» και της «ισονομίας» όλοι να παίρνουν σύνταξη στα 67.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ