Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για «μεταρρύθμιση της ΕΕ»

Αντιδράσεις ενάντια στην προοπτική λήψης αποφάσεων από «ομάδα κρατών»

Υπέρ της «μεταρρύθμισης» των Συνθηκών της ΕΕ τάχθηκε για άλλη μια φορά χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά τη λήξη της λεγόμενης «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», μίλησε για την ανάγκη λήψης πιο γρήγορων αποφάσεων και σημείωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ιούνη, θα πρέπει να συγκληθεί συνέλευση αναθεώρησης των Συνθηκών, όπως έχει προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο, και να γίνει συζήτηση με το απαραίτητο «θάρρος» και «ελευθερία».

Σύμφωνη με την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ δήλωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «αν είναι απαραίτητο» όπως έσπευσε να επισημάνει, επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την όξυνση των αντιθέσεων εντός της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ανέκαθεν υποστήριζα πως η ψήφος με ομοφωνία σε ορισμένους σημαντικούς τομείς απλούστατα δεν έχει πλέον νόημα», ενώ δήλωσε έτοιμη να «μεταρρυθμίσει» την ΕΕ ακόμα και «αλλάζοντας τις Συνθήκες της, αν είναι απαραίτητο».

Τόνισε δε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο», και γι' αυτό «οφείλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», καταλήγοντας ότι «θα είμαι πάντα με το μέρος αυτών που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργεί καλύτερα». Τέλος, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, στη Διάσκεψη κυκλοφορούσε «non paper» κατά της αναθεώρησης των Συνθηκών, το οποίο υπογράφουν οι Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σουηδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ