Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνει το παζάρι για ανταλλάγματα

Αποφασισμένη να διαπραγματευτεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα εμφανίζεται η τουρκική αστική τάξη, μέσα και από τις αντιρρήσεις που εγείρει για τους όρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετά την αίτηση ένταξης που υπέβαλαν Φινλανδία και Σουηδία.

Καθόλου τυχαία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις της κυβέρνησής του, υπενθύμισε ότι «ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έφερε ξανά στο προσκήνιο τις ισορροπίες ασφαλείας» και ότι με δεδομένο πως «το ΝΑΤΟ επιδιώκει την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του», «εμείς αναμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας».

Την Παρασκευή το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι ο Ερντογάν επρόκειτο να έχει την πρώτη του απευθείας επαφή με τη φινλανδική ηγεσία, με φόντο τις επισημάνσεις του Προέδρου της, Σ. Νινιίστο, ότι «με την Τουρκία ήμασταν πάντα ισχυροί σύμμαχοι και συνεργάτες. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας και η Τουρκία θα ενισχύσει τη δική μας ασφάλεια (...) Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τις ανησυχίες της».

Εξάλλου, και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «όταν ένας σύμμαχος, ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία, εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να καθίσουμε και να βρούμε τρόπους, να βρούμε ένα κοινό έδαφος».

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, Σε κοινή δήλωση αναφέρθηκε ότι ήταν «εξαιρετικά θετική», στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας στις «τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις». Ηταν η πρώτη συνάντηση τέτοιου επιπέδου που έγινε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Διαλόγου που συγκρότησαν οι δύο πλευρές με στόχο τη διερεύνηση των διαφωνιών και την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε πολλούς τομείς.

Στο ίδιο πλαίσιο, όλα δείχνουν ότι θα φουντώσει το παζάρι και στη στενή μας «γειτονιά», με τον Τσαβούσογλου να λέει πως άντλησε δεσμεύσεις από τον Μπλίνκεν για διατήρηση ισορροπιών που έχουν χαθεί «όσον αφορά το Κυπριακό, την Ελλάδα και την Τουρκία...». Ταυτόχρονα, στοιχείο του παζαριού από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης για να δεχθεί να συμφωνήσει στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είναι και το να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών νέας γενιάς «F-35», με άρση του υφιστάμενου αποκλεισμού λόγω της ταυτόχρονης προμήθειας, από τη Ρωσία, του αντιαεροπορικού συστήματος «S-400».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ