Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού» διαμηνύουν εργατικά σωματεία και φορείς

Ξεσηκωμός για το ξεσπίτωμα λαϊκής οικογένειας από τράπεζα στις Συκιές. Τους πήραν το σπίτι ενώ ανέμεναν απόφαση ένταξης σε καθεστώς προστασίας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Eurobank
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Eurobank
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά έξω από τα κεντρικά γραφεία της Eurobank στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί σωματεία και φορείς απαιτώντας από την τράπεζα να ακυρώσει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας 4μελούς λαϊκής οικογένειας, με άνεργο πατέρα, ανάπηρη μάνα και δύο παιδιά που σπουδάζουν.

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., προγραμματίζουν επίσης συνέντευξη Τύπου μπροστά στο σπίτι της οικογένειας στις Συκιές. Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια, δεν θα αφήσουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με εκπροσώπους της νομικής υπηρεσίας της Eurobank και τους κάλεσε έστω και τώρα που θα συζητηθεί το αίτημα ανακοπής στον πλειστηριασμό, η τράπεζα να συνομολογήσει την ανακοπή και να ακυρώσει τον πλειστηριασμό.

Θυμίζουμε ότι ο 54χρονος ιδιοκτήτης, Γιώργος Νίκογλου, έλαβε δάνειο 120.000 ευρώ για να πληρώσει προγενέστερα μικρότερα δάνεια που είχε εξασφαλίσει και προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της 52χρονης συζύγου του (αναπηρία 74% με διπολική διαταραχή και σπονδυλοαρθρίτιδα). Οπως δήλωσε ο ίδιος, από το 2006 έως το 2014 πλήρωνε 700 ευρώ κάθε μήνα, αλλά μετά δεν μπορούσε να πληρώνει λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το 2018 έκλεισε το εργαστήριο επισκευής οπτικών που διατηρούσε και έμεινε άνεργος. Από τότε ζουν με το επίδομα των 313 ευρώ που παίρνει η σύζυγός του.

Το 2014, έκανε την πρώτη αίτηση να ενταχθεί στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όμως το δικαστήριο θεώρησε ότι αντέχει να πληρώνει και δεν έκανε δεκτό το αίτημά του. Το 2016 υπέβαλε νέα αίτηση για να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, και η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να δικαστεί στις 16 Μάη 2022. Οι δικηγόροι κατέθεσαν τις προτάσεις και η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί μετά τον Σεπτέμβρη. Ωστόσο, στις 19 Μάη, η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό, και το σπίτι δόθηκε σε αγοραστή για 56.050 ευρώ. Ετσι τώρα παλεύει να μην ξεσπιτωθεί.

Οπως καταγγέλλει ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, «για χρέη πετάνε στον δρόμο μια φτωχή οικογένεια. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε τραπεζικό όμιλο ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στον δρόμο, με κάθε μέσο, τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής, μέχρι να διασφαλιστεί ότι η οικογένεια δεν θα χάσει το σπίτι της».

«Θα ξεσηκώσουμε όλες τις γυναίκες σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της πόλης για να μην περάσει αυτή η αδικία. Θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη γιατί ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται σ' αυτήν τη θέση», είπε η Γεωργία Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

Η Μίνα Αγγελοπούλου, δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, σημείωσε ότι «από το 2015 και μετά που καταργήθηκε ο νόμος της αυτοδίκαιης προστασίας της πρώτης κατοικίας, πάρα πολλές εργατικές - λαϊκές οικογένειες έχουν βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Δυστυχώς και ο νόμος Κατσέλη αλλά και η Πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Φαίνεται ότι και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, όπως ισχύει, στην ουσία δεν ωφελεί κανέναν από τους μικρούς οφειλέτες». Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της τράπεζας είπε ότι «προχώρησε σε έναν πλειστηριασμό την ώρα που οι άνθρωποι περίμεναν να δικαστεί το αίτημά τους για προστασία με τον νόμο Κατσέλη. Κατατέθηκαν οι προτάσεις και παρ' όλα αυτά στο δικαστήριο, η πλευρά της τράπεζας δεν ομολόγησε καν ότι προχωρά στον πλειστηριασμό».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «η τράπεζα προκαλεί την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων. Θέλει, με γρήγορους αιφνιδιαστικούς ελιγμούς, να ξεμπερδεύει με τυχόν εμπόδια για να βάλει στο χέρι την πρώτη κατοικία ενός ανθρώπου που έχει συνθλιβεί από την οικονομική κατάσταση, της οποίας υπεύθυνη είναι η πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων. Θα πάρει απάντηση από το λαϊκό κίνημα, από τους φορείς του, που θα υπερασπιστούν την πρώτη κατοικία με νύχια και με δόντια».

Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος!

Και ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά όλο και περισσότερο πνίγονται στα χρέη λόγω της εντεινόμενης ακρίβειας, στο σκοτάδι βυθίζονται οικογένειες για οφειλές σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, παράσταση διαμαρτυρίας, στον ΔΕΔΔΗΕ, επί της Παπαναστασίου, και στη συνέχεια στο κατάστημα του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας («Watt and Volt») στην Τούμπα, για το άδικο κόψιμο ρεύματος σε οικογένεια αυτοαπασχολούμενων της Εστίασης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί η «Αγωνιστική Ενότητα» στην Εστίαση, μαζί με την Επιτροπή Τούμπας Ενάντια στην Ακρίβεια. Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται σήμερα σε κεντρικό κατάστημα του παρόχου, με στόχο να μην προχωρήσει η διακοπή ρεύματος στο σπίτι και στο μαγαζί της οικογένειας η οποία έχει δύο ανήλικα παιδιά.

Οπως εξηγεί η κα Αλέκα, τους έκοψαν μια φορά το ρεύμα στο μαγαζί και τώρα απειλούν να τους αφήσουν χωρίς ρεύμα και στο σπίτι και στο μαγαζί για χρέη που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα υπέρογκα ποσά, από τα οποία το 65% είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το ζευγάρι άνοιξε την επιχείρηση λίγο πριν από την πανδημία και επί δύο χρόνια δεν μπόρεσε να δουλέψει κανονικά το κατάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων. «Για να στηρίξουμε τα ρεύματα του μαγαζιού και να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας στον υπάλληλο που απασχολούσαμε και στους προμηθευτές, αφήσαμε απλήρωτους τους λογαριασμούς του σπιτιού. Σταδιακά πληρώναμε κάθε βδομάδα ό,τι μπορούσαμε για το ρεύμα του καταστήματος. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διακανονισμό γιατί ζητούσαν να καταβληθεί το 50% του ποσού και σε τρεις δόσεις το υπόλοιπο. Αυτά τα χρήματα δεν υπήρχαν».

Συνολικά από τον Νοέμβρη μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή που κόπηκε το ρεύμα, είχαν πληρώσει 5.000 ευρώ, με το συνολικό χρέος να είναι 5.700 ευρώ. «Μας ανάγκασαν να πληρώσαμε για την επανασύνδεση 2.000 ευρώ και έμειναν 700 ευρώ για την εξόφληση. Και την περασμένη Δευτέρα μας ξαναέστειλαν νέα εντολή διακοπής για τα 700 ευρώ», αναφέρει η ιδιοκτήτρια. Στο σπίτι το χρέος έχει φτάσει τα 2.600 ευρώ, από τα οποία τα 1.700 είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και γι' αυτό έχει εκδοθεί εντολή διακοπής, με τον πάροχο να ζητά όλο το ποσό, χωρίς διακανονισμό.

«Δουλεύουμε 200 ώρες τη βδομάδα εγώ και ο σύζυγος για να πληρώνουμε το ρεύμα στο μαγαζί», σημειώνει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια.

Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων στέκονται σωματεία και φορείς που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Ενάντια στην Ακρίβεια και απαιτούν να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ