Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Σήμερα η δίκη των υπεύθυνων για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» του 2020

Σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από το δικαστικό μέγαρο καλεί το Εργατικό Κέντρο Αρτας

Σήμερα δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αρτας οι υπεύθυνοι του εργοστασίου «Ηπειρος ΑΕΒΕ», με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας για τον θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά τον Ιούνη του 2020 στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Αμμότοπο Αρτας.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας, που έχει πρωτοστατήσει στην ανάδειξη της υπόθεσης, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. έξω από το δικαστικό μέγαρο, για την απόδοση δικαιοσύνης και τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρ. Ζορμπάς έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιούνη 2020. Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΕΚ Αρτας, που οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας τις επόμενες μέρες, με καθολική συμμετοχή των εργατών της βιομηχανικής μονάδας. Από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο χαρακτήρισε τον θάνατο του άτυχου εργάτη εργοδοτικό έγκλημα, ενώ κατήγγειλε και προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από την πλευρά της εργοδοσίας. Ακολούθησαν πρωτόγνωρες σε μαζικότητα κινητοποιήσεις του λαού της Αρτας για την απόδοση δικαιοσύνης και τη λήψη μέτρων ασφάλειας στην εργασία στις βιομηχανίες, για τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των εργατών.

Σοβαρά ζητήματα μη τήρησης κρίσιμων μέτρων και διαδικασιών ασφαλείας από την εργοδοσία προέκυψαν και από την έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της Αρτας, αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 29χρονος. Η έκθεση αυτοψίας χαρακτηριστικά εκτιμούσε ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ασφαλείας σε εργασίες που ενέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς δεν υπήρχε σωστή οργάνωση της εργασίας, καθότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με ιδιαίτερα προσόντα, γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές».

Στη σημερινή συγκέντρωση θα παρευρεθεί εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ενώ στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αρτα θα επισκεφτεί το υποκατάστημα του ΟΤΕ, τη βιομηχανική μονάδα «Intercomm Foods» και τον ΔΕΔΔΗΕ. Το απόγευμα ο Γ. Πέρρος θα παρέμβει στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚ Αρτας με θέμα τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ