Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Το «χαράτσι» για τη στάθμευση και τα έξοδα μετακίνησης λεηλατούν τους μισθούς τους

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της «Fraport» για τον υπερδιπλασιασμό του «χαρατσιού» που αναγκάζονται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο για τη στάθμευση των οχημάτων τους απαιτεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν το ποσό των 20 ευρώ τον μήνα για να σταθμεύουν τα οχήματά τους, με τα οποία μετακινούνται από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η διοίκηση της εταιρείας «Fraport» ανακοίνωσε ότι από 1/1/23 το χαράτσι που ήδη επιβάλλει θα υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 50 ευρώ! «Μάλιστα, αυτό είχαν αρχικά σκοπό να το εφαρμόσουν σταδιακά πηγαίνοντάς το στα 35 ευρώ από 1/6/22, αλλά ύστερα από έντονες αντιδράσεις το πήραν πίσω για φέτος», σημειώνει. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει καθώς κάθε εργαζόμενος πληρώνει για τα καύσιμα και το «χαράτσι» της στάθμευσης, «με τους μισθούς να είναι καθηλωμένοι και την επιδότηση κίνησης να έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια».

Το «χαράτσι» για τη στάθμευση και τα σχέδια για την αύξησή του λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων λεηλατείται. «Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος, η εκτόξευση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, η ακρίβεια που έχει χτυπήσει κόκκινο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, συνθέτουν ένα δραματικό σκηνικό», υπογραμμίζει το Σωματείο. Οπως προσθέτει, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους εποχικά εργαζόμενους «που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες με 6-7 μήνες δουλειάς και με το επίδομα ανεργίας στην ουσία να έχει καταργηθεί». Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι όλων των εταιρειών (handling, security, τουριστικά γραφεία, επισιτιστικά, καθαριότητα, duty free) ήδη από το άνοιγμα της σεζόν δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, με κομμένα ρεπό, 12ωρα με απλήρωτες υπερωρίες, σπαστά ωράρια.

Το Σωματείο διεκδικεί δωρεάν στάθμευση για όλους όσοι εργάζονται στο αεροδρόμιο, να αυξηθούν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών έτσι που να καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Επίσης, συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν όλη τη σεζόν, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, χωρίς σπαστά ωράρια, στα κομμένα ρεπό και στις απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ