Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
Με αποκλειστικά κρατική και όχι με «ατομική ευθύνη» η πρόληψη και η θεραπεία

Στις εργασίες της 10ης Συνόδου της Ελληνικής HPV Εταιρείας παρενέβη εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Μπουντούρογλου

Παρέμβαση στη 10η Σύνοδο της Ελληνικής HPV Εταιρείας και 2η Διάσκεψη των 131 Φορέων Υποστήριξης της Στρατηγικής του ΠΟΥ για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μάη, έκανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Μπουντούρογλου, ακτινοθεραπευτής - ογκολόγος, συνεργάτης του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του Κόμματος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (1946) η υγεία είναι "η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας".

Ετσι, λοιπόν, η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.ά.

Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του, μεταξύ αυτών και πάνω από 2.000 νέοι, τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ.

Παρά τη σημαντική πρόοδο στην ανίχνευση και τη θεραπεία προκαρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων, ο διηθητικός καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στην Ευρώπη. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στην Ευρώπη και παγκοσμίως στη συχνότητα, στη διαχείριση και τη θνησιμότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ενα σοβαρό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια της ζωής, ενώ με τις εξελίξεις της επιστημονικής γνώσης, την αξιοποίηση των παλαιότερων (Τest PAP) αλλά και των σύγχρονων μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης (mRNA HPV Test - HPV DNA Test) καθώς και με τον καθολικό εμβολιασμό κατά του HPV, στα κορίτσια και στα αγόρια, μπορεί σχετικά πολύ σύντομα ο καρκίνος του τραχήλου να αποτελέσει παρελθόν τουλάχιστον ως προς τις σοβαρές επιπτώσεις του. Στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα. Οπως συμβαίνει με τους περισσότερους καρκίνους, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Το ενιαίο, καθολικό, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας πρέπει να οργανώνεται σε: Πρωτοβάθμιο - δευτεροβάθμιο - τριτοβάθμιο επίπεδο και Επείγουσα Ιατρική (ΕΚΑΒ), που είναι αλληλεξαρτώμενα, αλληλεπιδρούν και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τον βαθμό και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας τους.

Στις πρωτογενείς υπηρεσίες πρόληψης, για τη μείωση ή εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την ασθένεια.

Στις δευτερογενείς υπηρεσίες πρόληψης, για την προ-συμπτωματική διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.

Στην τριτογενή υπηρεσία, θεραπευτική δηλαδή παρέμβαση, η οποία αρχίζει μετά την κλινική εκδήλωση της νόσου, παρέχει πολύ εξειδικευμένες - νοσοκομειακού χαρακτήρα - υπηρεσίες Υγείας και παραπέμπονται σε αυτό περιστατικά που εκτός από εξειδικευμένη νοσοκομειακή αγωγή, προσφέρονται και για επιστημονική έρευνα. Στόχος της είναι η πρόληψη του θανάτου, η επιβράδυνση της νόσου και η βελτίωση της πρόγνωσης.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ των δυνατοτήτων και της καθολικής αξιοποίησής τους στον πληθυσμό οφείλεται κυρίως στο σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα έπρεπε - με τις κατάλληλες υπηρεσίες και την πλήρη στελέχωσή του - να εφαρμόζει συστηματικά τα σχετικά προγράμματα προληπτικού ελέγχου με τις επιστημονικά ενδεικνυόμενες εξετάσεις, την ενημέρωση των οικογενειών με παιδιά, στα σχολεία κ.λπ. και την πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Αυτό απαιτεί πλήρη καταγραφή του πληθυσμού και των αναγκών του από το δημόσιο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής και θα έχει στην ευθύνη του τα παιδιά από τη γέννησή τους και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους με προγραμματισμό και εφαρμογή όλων όσα απαιτούνται σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Από την πλευρά των λαϊκών αναγκών είναι τεράστιες οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και του μεγάλου αριθμού υγειονομικού προσωπικού να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας του λαού. Η επιστημολογική εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει επικεντρώσει κυρίως το ενδιαφέρον και τους πόρους στη θεραπευτική (κερδοφόρα) αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, σε βάρος της προληπτικής στρατηγικής.

Κατά τη γνώμη μας, τα προβλήματα αυτά που σχετίζονται ιδιαίτερα με την υγεία και τη ζωή του λαού αποτελούν προτεραιότητα στην οργανωμένη διεκδίκηση του λαϊκού κινήματος. Με κριτήριο ότι πρέπει να αποτελούν πλήρη ευθύνη και υποχρέωση του κράτους και όχι "ατομική ευθύνη" όπως είναι σήμερα και του ελάχιστου "κόστους" των λαϊκών αναγκών για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε ένα αποκλειστικά κρατικό, σύγχρονο και δωρεάν για όλους σύστημα Υγείας.

Με αυτές τις σκέψεις το Τμήμα Υγείας του ΚΚΕ συμβάλλει στην προσπάθεια της έγκαιρης πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ