Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κέρδη στα ύψη - μισθοί στον πάτο

Οση «κλάψα» και να ρίξουν οι εργοδότες του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για τις «κακές» οικονομικές συνθήκες, δεν θα είναι αρκετή για να κουκουλώσει το γεγονός ότι πρόκειται για έναν κλάδο που βρίσκεται σε άνοδο και βασίζεται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων, με την αξιοποίηση του πλούσιου αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων.

Χαρακτηριστικές είναι επεξεργασίες της Ομοσπονδίας - με βάση στοιχεία του ΕΦΚΑ, του ΙΟΒΕ και του ΣΕΒΤ - που είχε παρουσιάσει στο 31ο Συνέδριό της τον Φλεβάρη του 2022.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στη μεταποιητική βιομηχανία η βιομηχανία τροφίμων - ποτών κατέχει την 1η θέση ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων (25%), την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και τον αριθμό εργατών (37%), τη 2η θέση ως προς τον κύκλο εργασιών (26%) και την αξία παραγωγής.

Σε όρους εξωτερικού εμπορίου ο κλάδος μείωσε το εμπορικό του έλλειμμα κατά 57% λόγω της αύξησης των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών.

Επίσης στα Τρόφιμα υπάρχουν 309 πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν το 1,7% των επιχειρήσεων του κλάδου, απασχολούν το 56% των εργαζομένων και τους αναλογεί το 70% του κύκλου εργασιών του κλάδου. Στα Ποτά υπάρχουν 29 πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 4,2% των επιχειρήσεων του κλάδου, απασχολούν το 68% των εργαζομένων και τους αναλογεί το 80% του κύκλου εργασιών.

Ως προς τους εργαζόμενους, ο μέσος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 961 ευρώ (από 1.213 ευρώ το 2010), ενώ περισσότεροι από το 25% των εργαζομένων αμείβονται με κατώτατο μισθό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ