Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε ισχύ τέθηκε στις πολιτείες Φλόριντα και Μισισίπι των ΗΠΑ η αντιδραστική νομοθεσία για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Στη Φλόριντα, οι αρχές άσκησαν έφεση και έτσι «πάγωσαν» απόφαση δικαστή που είχε προσπαθήσει να εμποδίσει να τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η βδομάδα της κύησης. Λίγο αργότερα δικαστής στο Τζάκσον του Μισισίπι αρνήθηκε αίτημα από κλινική που κάνει αμβλώσεις να μην τεθεί σε εφαρμογή νομοθεσία που απαγορεύει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Δικαστήριο της Αργεντινής καταδίκασε προχτές σε ισόβια 10 άλλοτε στρατιωτικούς και αστυνομικούς για εγκλήματα της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας (1976 - 1983). Τα εγκλήματα, δολοφονίες, απαγωγές, βασανισμοί και βιασμοί, διαπράχθηκαν στο στρατόπεδο Κάμπο ντε Μάγιο σε βάρος 350 ανθρώπων. Στα θύματα περιλαμβάνονται έγκυες, τα παιδιά των οποίων εκλάπησαν μετά τη γέννησή τους, καθώς και αρκετοί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές εργοστασίων.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ενας 33χρονος άνδρας μαχαίρωσε και σκότωσε μια 64χρονη γυναίκα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια πολιτικού φεστιβάλ στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας. Εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση δήλωσε ότι ο 33χρονος ομολόγησε την πράξη του και υποστήριξε ότι σκότωσε την ψυχίατρο Ινγκ - Μαρί Βίζελγκρεν επειδή «ήταν δυσαρεστημένος με τη σουηδική ψυχιατρική επιστήμη». Σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης είχε επαφή στο παρελθόν με τη νεοναζιστική οργάνωση NMR.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στα ανατολικά της ΛΔ Κονγκό, μεταξύ του στρατού και δυνάμεων του «Μ23», μία μέρα μετά τη συμφωνία των Προέδρων της ΛΔ Κονγκό και της Ρουάντας για αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης, με μεσολάβηση της Ανγκόλας. Η ΛΔ Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα για υποστήριξη του «M23» και της ένοπλης δράσης του στα ανατολικά της χώρας, ενώ η Ρουάντα με τη σειρά της κατηγορεί τη ΛΔ Κονγκό για υποστήριξη άλλης ένοπλης ομάδας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.- Η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσον, αποδοκίμασε την εμφάνιση βουλευτών του «Αριστερού Κόμματος» (στηρίζει την κυβέρνηση) με σημαία του PKK, με φόντο τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία για ενίσχυση του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». «Το PKK συγκαταλέγεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όχι μόνο στη Σουηδία αλλά και στην ΕΕ», έσπευσε να δηλώσει η Αντερσον. Η δε Αγκυρα έστειλε νέα αιτήματα προς Σουηδία και Φινλανδία για έκδοση ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ