Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Μπλόκο στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος από σωματεία και φορείς

Την Τρίτη 12/7 το συλλαλητήριο για τη δικαίωση του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά, την Τετάρτη 13/7 η παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο

Στιγμιότυπο από τις μεγάλες κινητοποιήσεις τον Ιούνη του 2020
Στιγμιότυπο από τις μεγάλες κινητοποιήσεις τον Ιούνη του 2020
Ηταν Σάββατο 6/6/2020 όταν ο εργάτης Χρήστος Ζορμπάς έπεφτε νεκρός από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο «Ηπειρος ΑΕΒΕ». Από την πρώτη στιγμή εκείνο το βράδυ, η εργοδοσία επιχείρησε να αποδώσει το τραγικό «ατύχημα» σε «ανθρώπινο λάθος», επιδιώκοντας να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για την κακή κατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, για την ανυπαρξία ατομικών μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων της.

Μέχρι εδώ τίποτα δεν διαφοροποιεί αυτήν την τραγική υπόθεση από τις εκατοντάδες αντίστοιχες περιπτώσεις εργατών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη χώρα μας, σε χώρους δουλειάς - γαλέρες παραγωγής κέρδους.

Ηταν όμως η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που οργάνωσε συγκέντρωση και στάση εργασίας τις επόμενες μέρες έξω από το εργοστάσιο, μπροστά στον κίνδυνο συγκάλυψης των εργοδοτικών ευθυνών, η οποία μετέτρεψε το προσωπικό δράμα μιας εργατικής οικογένειας σε πρωτόγνωρες σε μαζικότητα κινητοποιήσεις του λαού της Αρτας για απόδοση δικαιοσύνης και λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργατών.

«Κόκκινη γραμμή» η υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων

Οπως επισημαίνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Αλιφτήρας, πρόεδρος του ΕΚ Αρτας, «δεν είναι η πρώτη φορά που το ταξικό εργατικό κίνημα αναμετριέται με "τους θεούς και τους δαίμονες" του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ο προσανατολισμός μας στην απειθαρχία απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα κράτους και εργοδοσίας μάς διαμόρφωσε τα κατάλληλα αντανακλαστικά, ώστε να μπορούμε έγκαιρα να οργανώνουμε την πάλη και την αλληλεγγύη μας για την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής των εργαζομένων. Ετσι, από τις πρώτες ώρες μετά τον θάνατο του νεαρού συναδέλφου μας, Χρήστου Ζορμπά, το Εργατικό Κέντρο Αρτας μπόρεσε και ξεδίπλωσε πρωτοβουλίες, διαμορφώνοντας τους όρους για να πατήσουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, για να αποκαλυφθούν οι προσπάθειες συγκάλυψης.

Το "πού πάει το πράγμα" φάνηκε πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, όταν η Αρτα έγινε "πασαρέλα" υπουργών και παρατρεχάμενων για το "οικονομικό θαύμα" που συντελείται. Με τη δική τους λογική έχουν δίκιο, γιατί οι ισολογισμοί των εργοστασίων της Αρτας παρουσιάζουν τεράστια κέρδη. Πίσω από αυτό το "οικονομικό θαύμα", όμως, κρύβονται συνθήκες στην κυριολεξία γαλέρας, βάζοντας στο περιθώριο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα από τα κόμματα που "κονταροχτυπιούνται" για το ποιος θα είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές δεν έβγαλε όχι καταγγελία, αλλά ούτε "κιχ". Αντε το πολύ πολύ να πουν κάτι για την "κακιά την ώρα". Μόνο που ποτέ δεν σκοτώθηκε εφοπλιστής από ηλεκτροπληξία, ούτε και κανένας τραπεζίτης έπεσε από σκαλωσιά σε κάποια "κακιά ώρα". Τα κέρδη των επιχειρήσεων, ο ανταγωνισμός, η προάσπιση του εκμεταλλευτικού συστήματος είναι το δικό τους ευαγγέλιο.

Το δικό μας ευαγγέλιο χαράχτηκε από μια "κόκκινη γραμμή" που άφησαν πίσω τους οι νεκροί συνάδελφοί μας. Η στάση μας είναι απλή: Κανένα βήμα πίσω. Γιατί πίσω βρίσκεται η ίδια η ζωή, η ίδια η φυσική ύπαρξη της εργατικής τάξης».

Κανένας εργάτης να μην κάνει πίσω

Δύο χρόνια μετά, στην ακροαματική διαδικασία της δίκης η εργοδοσία της «Ηπειρος» επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Οπως σημειώνουν σε δήλωσή τους στον «Ριζοσπάστη» οι συνήγοροι της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά, Θανάσης Καμπαγιάννης και Ολυ Τσουμάνη, «η δίκη για τον θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά είναι δυστυχώς μία τραγική αφορμή για να αναδειχθούν περιστατικά στα οποία η εργοδοσία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να καταργηθεί κάθε έννοια ευθύνης για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Αυτό αποδεικνύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση από την προσπάθεια της εταιρείας "Ηπειρος" να συσκοτίσει την ευθύνη της σε σχέση με την εγκληματική έλλειψη των ρελέ διαφυγής στους ηλεκτρολογικούς πίνακες. Αποδεικνύεται περαιτέρω από το ότι αδίστακτα εμφάνισε γάντια καθαριότητας ως δήθεν "γάντια ηλεκτρολογικά" που είχαν χορηγηθεί στον αδικοχαμένο Χρήστο, και άρα ότι είναι αποκλειστικά ατομική του ευθύνη που δεν τα χρησιμοποίησε...

Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι απαραίτητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής κατά την εργασία, γι' αυτό θεσμοθετήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες. Θεωρούνται όμως ακόμα και σήμερα από κάποιους κόστος και εμπόδιο στην κερδοφορία της εκάστοτε επιχείρησης.

Γι' αυτό η υπόθεση αυτή πρέπει να λάβει ευρεία δημοσιότητα, ώστε κανένας εργάτης να μην κάνει πίσω από τη διεκδίκηση της προστασίας της ίδιας του της ζωής, όποιο κι αν είναι το επιπλέον "κόστος" για την εργοδοσία.

Πέρα ακόμα και από το τι έχει κατοχυρωθεί στη νομοθεσία, η οποία συχνά δεν τηρείται, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας πρέπει να είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, ώστε να κατοχυρώνονται στην πράξη. Ετσι θα πάψουμε να ακούμε για εργατικά "ατυχήματα", έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Αυτή θα είναι και η πραγματική δικαίωση του Χρήστου, πλάι στην καταδικαστική απόφαση που διεκδικεί από το δικαστήριο της Αρτας η οικογένειά του».

Αναγκαία τα μέτρα ασφαλείας ...αλλά «κοστίζουν»

«Σκοτώθηκες; Ας πρόσεχες», σχολιάζει το ΕΚ Αρτας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να μετατρέψει το θύμα σε θύτη ώστε να ξεφορτωθεί την υποχρέωσή της για στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας προς τους εργαζόμενους, δημιουργώντας έτσι αρνητικό προηγούμενο για όλους τους εργασιακούς χώρους. Παράλληλα, παρουσιάζει σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων που αναδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία στη δίκη και καταδεικνύουν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα».

Σε εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της εταιρείας, και μάλιστα 6 μέρες πριν το τραγικό «ατύχημα», αναγνωρίζεται η ανάγκη τοποθέτησης ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, για την ασφάλεια του προσωπικού του εργοστασίου, με την κυνική όμως επισήμανση ότι η επιλογή αυτή «εξαρτάται από το κόστος». Δηλαδή η εργοδοσία δήλωνε έτοιμη να θυσιάσει τα όποια μέτρα ασφαλείας, στη λογική του περιορισμού του κόστους, για την κερδοφορία της.

Με την πολύκροτη δίκη να ολοκληρώνεται την Τετάρτη 13 Ιούλη, το ΕΚ Αρτας μαζί με τα ΕΚ Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αρτας στις 10 π.μ., ενώ μια μέρα πριν, την Τρίτη 12 Ιούλη, οργανώνεται μαζικό συλλαλητήριο στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς στην Αρτα, για να αποτραπεί η συγκάλυψη των εργοδοτικών ευθυνών και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά.

  • Στο δικαστήριο την Τετάρτη 13 Ιούλη θα παρευρεθεί και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ