Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν την Τετάρτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής

Συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από μεγάλο ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 13 Ιούλη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis». Με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων, οι εργαζόμενοι έχουν προετοιμάσει την απεργία τους με μια σειρά κινητοποιήσεις. Το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν μία απεργία και δύο 4ωρες στάσεις εργασίας, ενώ προχώρησαν και σε παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής. Με τις πρωτοβουλίες αυτές, που συνεχίζονται και κλιμακώνονται, έδωσαν απάντηση στη στάση των εργοδοτών, που αρνούνται ακόμα και να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τη Συλλογική Σύμβαση και τα δίκαια αιτήματά τους.

«Η άθλια κατάσταση που βιώνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται. Είμαστε πλέον για τα καλά στην περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης, και η εικόνα που συναντάμε στα ξενοδοχεία της Αττικής παραμένει δραματική για όλους τους εργαζόμενους», σημειώνει το Συνδικάτο. Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση και την εξαντλητική καθημερινή εργασία, τους μισθούς που είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2007, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εκ επιτροπής απασχόλησης, «ενοικιαζόμενης» εργασίας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά ξενοδοχεία της Αθήνας τις προηγούμενες βδομάδες «ενόχλησαν» τους ξενοδόχους, ενώ κάποιοι απ' αυτούς «επιχείρησαν με λίγα ψίχουλα να περιορίσουν τις αντιδράσεις», δίνοντας ένα «έκτακτο μπόνους» που δεν φτάνει ούτε για να καλύψει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ώστε να βάλουν «στον πάγο» το δίκαιο και επιτακτικό αίτημα για πραγματική μισθολογική αύξηση. «Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα τα παρατήσουμε έτσι εύκολα», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης.

«Ξηλώνει» το υπουργείο την πενθήμερη εργασία στον Επισιτισμό

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας «ξηλώνει» την πρόβλεψη για πενθήμερη εργασία που περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στρώνοντας τον δρόμο να μετατρέπεται το πενθήμερο σε εξαήμερο! Με εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος «δύναται να ζητήσει» τον επιμερισμό των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι μέρες αντί για πέντε«για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους».

Πρόκειται για τη Σύμβαση που με πανηγύρια κήρυξε ως «υποχρεωτική» πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, και μια βδομάδα μετά κουρελιάζει μία από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατάργηση του πενθήμερου.

Μάλιστα, το σκεπτικό της σχετικής εγκυκλίου παρουσιάζει προκλητικά την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας ως ...ευνοϊκότερη ρύθμιση (!) που μπορεί να ζητήσει ο εργαζόμενος. Ετσι, μετά τους εργαζόμενους που ....θέλουν να δουλεύουν 10ωρο, το υπουργείο ανακαλύπτει και εκείνους που σε εστιατόρια, καφέ, catering δεν θέλουν να φεύγουν καθόλου από τη δουλειά και προτιμούν 6ήμερη παρά 5ήμερη εργασία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ