Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΑΡΩΝΕΙ ΞΑΝΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αύξηση σε όλους τους δείκτες και τα ράντζα επανέρχονται στα νοσοκομεία

Στα αζήτητα παραμένει η επιδημιολογική επιτήρηση, κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας του λαού

Σαρώνει τη χώρα το νέο πανδημικό κύμα κορονοϊού, με όλους τους δείκτες να επιδεινώνονται ανησυχητικά, ακόμα και με την υποτυπώδη επιδημιολογική επιτήρηση που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, αφού πριν από τρεις σχεδόν μήνες είχε ανακοινώσει τη «λήξη» της πανδημίας με στόχο να «τρέξουν» τα ρεκόρ κερδοφορίας για τους τουριστικούς ομίλους χωρίς τα «περιττά κόστη» των όποιων υγειονομικών πρωτοκόλλων, επιλέγει την υποβάθμιση των κινδύνων και τον εφησυχασμό. Και ενώ η ζωή του λαού παίζεται κορόνα - γράμματα, αναμένοντας την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν για να αρχίσει πάλι η όποια αντιδραστική διαχείριση της πανδημίας, το «νέο ΕΣΥ» της έντασης της επιχειρηματικής δράσης «τρέχει» κανονικά, με ασθενείς να στριμώχνονται στα φρακαρισμένα, από κάθε νόσο, νοσηλευτικά ιδρύματα και με τους υγειονομικούς να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τον εαυτό τους.

Παρά την απουσία σημαντικών στοιχείων για το «προφίλ» των ασθενών, ιδιαίτερα των βαριά νοσούντων και των δεκάδων χιλιάδων νεκρών, οι τελευταίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ μαρτυρούν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εκτεταμένη διασπορά του ιού στη χώρα, την αύξηση σε εισαγωγές, διασωληνωμένους και νεκρούς.

Σε 8 μέρες (1 - 8 Ιούλη), 172 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.422 θάνατοι στη χώρα, και μόνο την Παρασκευή 8/7 οι νεκροί ήταν 22.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα, φτάνοντας στους 101 (από 95 την 1η Ιούνη), με το 64,36% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Πρόκειται για έναν ακόμα δείκτη που αποτυπώνει πόσο επικίνδυνη είναι η επιλογή να κυκλοφορεί ο ιός ανεξέλεγκτος, με άλλοθι τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αποδεικνύοντας ότι παρά την αναγκαιότητά του δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα μέτρα προστασίας του λαού και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.741 ασθενείς, ωστόσο ακόμη και σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί η δημόσια και δωρεάν παρακολούθηση και αποκατάσταση της υγείας τους, παραμένοντας έρμαια των ιδιωτικών μονάδων που έχουν ξεκινήσει να κάνουν μπίζνες και με το σύνδρομο long Covid, πάνω στην ανύπαρκτη ουσιαστικά δημόσια - κρατική Πρόνοια.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή καταγράφηκε νέα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών COVID-19, φτάνοντας τις 362 και προειδοποιώντας για νέα αύξηση στις διασωληνώσεις και δυστυχώς στους θανάτους. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 301 ασθενείς (από 89 την 1η Ιούνη). Υπενθυμίζεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία ήδη έχουν φρακάρει με ασθενείς άλλων νόσων, οι οποίοι νοσηλεύονται με επιβαρυμένη υγεία και τους φροντίζει το ίδιο προσωπικό που τα τελευταία 3 χρόνια αναμετράται με την πανδημία, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, την αβεβαιότητα που γεννά η δουλειά με ημερομηνία λήξης, την απληρωσιά, τους πετσοκομμένους μισθούς.

Οσο για τα ψέματα της κυβέρνησης ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν πιέζεται», σε αυτά δίνουν απάντηση οι τραγικές εικόνες της τελευταίας βδομάδας και πάλι με ασθενείς στοιβαγμένους σε απαράδεκτες συνθήκες σε ράντζα στους διαδρόμους νοσοκομείων, όπως το «Αττικόν», το «Γεννηματάς», ο «Ευαγγελισμός», ή σε φορεία στα Επείγοντα. Με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μένουν σερί στα νοσοκομεία ακόμη και 10 ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας γιατί «δεν υπάρχουν κρεβάτια για να νοσηλευτούν ασθενείς», κι εξωθούνται να κάνουν διαλογή, να δίνουν πρόωρα εξιτήρια.

Την τελευταία βδομάδα, παρά τον μικρό αριθμό τεστ που γίνονται στον πληθυσμό, επιβεβαιώθηκαν πάνω από 140.000 νέα κρούσματα. Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν 22.877 νέα κρούσματα του ιού, 3.929 αφορούν επαναλοιμώξεις, τα 9.856 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.859 στη Θεσσαλονίκη, 809 στο Ηράκλειο, 700 στην Αχαΐα, 616 στη Λάρισα, 509 στα Χανιά, 401 στην Κέρκυρα, πάνω από 300 σε Γιάννενα, Εύβοια, Κορινθία, Ρόδο, ενώ 579 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.811.622, των επαναλοιμώξεων εκτιμάται σε 199.004 (5% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων από 4,5% την προηγούμενη βδομάδα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ