Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Τέσσερις νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ

Σοβαρά επεισόδια με 4 νεκρούς σημειώθηκαν τη Δευτέρα στον δήμο Θεμπίσα του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, στη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην ακρίβεια, στο υψηλό κόστος Ενέργειας και τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Δύο από τα θύματα βρέθηκαν απανθρακωμένα σε κτίριο του δημαρχείου στη Θεμπίσα, το οποίο είχε προηγουμένως παραδοθεί στις φλόγες υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα άλλα δύο θύματα φαίνεται πως σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά υπό ασαφείς συνθήκες σε πρωινές κινητοποιήσεις.

Η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, με την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Eskom να βρίσκεται στο επίκεντρο πολυετούς κρίσης. Η αύξηση τιμής των τροφίμων και των καυσίμων διεθνώς σε χώρες που εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων επιδείνωσε τις ήδη δύσκολες συνθήκες για τους Νοτιοαφρικανούς εργαζόμενους που ταλανίζονται μεταξύ άλλων και από την υψηλή ανεργία, η οποία επισήμως ανέρχεται στο 34,5% ενώ στους νέους έως 29 ετών το ποσοστό φθάνει στο 64%.

Τον Ιούλη ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Θάμπο Μπέκι κατηγόρησε τον νυν ηγέτη, Σίριλ Ραμαφόσα, για ανικανότητα στη διαχείριση της εκτεταμένης φτώχειας, της ανισότητας, της ανεργίας. Δεν απέκλεισε την εκδήλωση αιματηρών ταραχών σαν και εκείνες που σημειώθηκαν πέρσι για περίπου 10 μέρες με αφορμή τη φυλάκιση του πρώην Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα για διαφθορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ