Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ευχολόγια για τα πυρηνικά ενώ οξύνεται ο ανταγωνισμός

Με τη διαπίστωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την αύξηση των απειλών από τα πυρηνικά οπλοστάσια, που από έναν λάθος υπολογισμό μπορεί να οδηγήσουν σε ολοκαύτωμα, ξεκίνησε τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η δέκατη Διάσκεψη για την Αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (γνωστή ως ΝΡΤ), που θα ολοκληρωθεί στις 26 του μήνα.

Οι υποκριτικές «ευαισθησίες» των ΗΠΑ για τα πυρηνικά οπλοστάσια γεωπολιτικών αντιπάλων τους (Ιράν, Ρωσία κ.α.) καταγράφηκαν στην κεντρική ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. O Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση που έκαναν τον Γενάρη του 2022 (ένα μήνα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) οι πέντε χώρες που είναι πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θυμίζοντας τότε πως επιβεβαίωσαν το γεγονός πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και πως δεν θα πρέπει να γίνει ποτέ. Αναφέρθηκε στην κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας και της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, κατηγορώντας τη Ρωσία πως τον χρησιμοποιεί τώρα σαν «στρατιωτική βάση γιατί ξέρουν πως οι Ουκρανοί δεν μπορούν να ανταποδώσουν τα πυρά, επειδή υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας» (βλ. πρώτο θέμα στη σελίδα).

Ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα «σε ακραίες περιστάσεις για να υπερασπιστούν τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και εταίρων τους» και εξέφρασε την πεποίθηση πως έως ότου ολοκληρωθεί η συνδιάσκεψη, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πρόοδος σε τρεις βάσεις: Στη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, στον αφοπλισμό και στις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας. Κάλεσε και την Κίνα να συμμετάσχει στη δημιουργία «διαύλων ασφαλούς επικοινωνίας μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων», ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας (γνωστή ως AUKUS) η Αυστραλία θα αποκτήσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια δίχως πυρηνικά όπλα, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξει στενή συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σε επιστολή που απέστειλε στη διάσκεψη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως «σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές». Διαβεβαίωσε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ρωσίας «στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ για τη μείωση και τον περιορισμό σχετικών όπλων». Τόνισε πως η ειρηνική πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες, δίχως προϋποθέσεις, προτείνοντας τα ρωσικά μονοπώλια ανέγερσης πυρηνικών σταθμών ως «στήριγμα» σε μία τέτοια προσπάθεια, επισημαίνοντας τη ρωσική υψηλή τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ