Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ολοκληρώθηκε νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ολοκληρώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα στη Βιέννη ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ιρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει εκείνη του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς το 2018 οι ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος διαπραγματευτής στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, είχε μεταφέρει στους δημοσιογράφους την αίσθηση της επίτευξης προόδου στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν. «Μοιάζει σαν να σημειώνουμε πρόοδο. Σαν να είμαστε πέντε λεπτά και πέντε δευτερόλεπτα πριν από το τέλος! Μην το γρουσουζέψουμε». Η χώρα του σημείωσε ότι υποστηρίζει «πλήρως» το σχέδιο συμφωνίας στο τραπέζι.

Στον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων, διπλωμάτες των ΗΠΑ, που συμμετέχουν εκ του σύνεγγυς, του Ιράν και των υπόλοιπων πέντε μερών στη συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) προσπαθούν να επιλύσουν όποια ζητήματα απομένουν ώστε η Ουάσιγκτον να προχωρήσει ξανά στην άρση των κυρώσεων και η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας, που θα σημάνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα θα τελεί υπό στενή παρακολούθηση και αυστηρούς περιορισμούς.

Το Ιράν έχει τονίσει πως η συμφωνία δεν έχει καμιά αξία χωρίς την άρση των κυρώσεων αυτών. Την Κυριακή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, επανέλαβε ότι εναντιώνεται στις έρευνες που διενεργεί η ΙΑΕΑ για να διαλευκανθούν αδήλωτες ιρανικές δραστηριότητες στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας στο παρελθόν. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΙΑΕΑ, όμως πρέπει να αποστασιοποιηθεί από πολιτικούς περισπασμούς και να επιτελέσει το έργο του από τεχνική σκοπιά», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Επανέλαβε ακόμα ότι το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ