Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Αντιδράσεις για ρατσιστικούς σωματικούς έλεγχους σε νέους

Αντιδράσεις για τους προκλητικούς, ρατσιστικού χαρακτήρα ελέγχους σε έγχρωμα παιδιά και νέους προκαλεί η στάση της βρετανικής αστυνομίας. Η Επίτροπος για τα Παιδιά στην Αγγλία, Ρέιτσελ ντε Σόουζα, εξέφρασε χτες ανησυχία για τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της υποβολής παιδιών και εφήβων σε γδύσιμο από αστυνομικούς προκειμένου να υποβάλλονται σε σωματικές «έρευνες». Το γραφείο της κατέγραψε 650 τέτοια περιστατικά σε δύο χρόνια, στη μεγάλη πλειονότητά τους σε βάρος μαύρων εφήβων.

Αφορμή για την έρευνα έδωσε ο σάλος που προκάλεσε η σωματική έρευνα την οποία υπέστη το 2020 μια 15χρονη μαύρη κοπέλα στο ιατρείο του σχολείου της από δύο αστυνομικίνες, χωρίς παρουσία τρίτου ενήλικου προσώπου, για υποτιθέμενη κρυμμένη κάνναβη. Η Επίτροπος ζήτησε έκτοτε από τη Σκότλαντ Γιαρντ να της υποβάλλει στατιστικές για το θέμα. Οπως αποδεικνύεται, μεταξύ του 2018 και του 2020, περίπου 650 νέοι και νέες, από 10 ως 17 ετών, υποβλήθηκαν σε αυτό το είδος σωματικών ερευνών. Το 58% εξ αυτών περιγράφηκε από τους αστυνομικούς με τον όρο «μαύροι». Από αυτούς, το 95% ήταν αγόρια. Στο 23% των περιπτώσεων, οι σωματικές έρευνες έγιναν χωρίς παρουσία τρίτου ενηλίκου, παρότι αυτό είναι προϋπόθεση βάσει του νόμου, εξαιρουμένων μόνο έκτακτων καταστάσεων. Οι μισές και πλέον από τις έρευνες αυτές έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία δίωξη, κάτι που οδήγησε την Επίτροπο να εκτιμήσει ότι πιθανόν δεν ήταν «ούτε δικαιολογημένες ούτε απαραίτητες σε όλες τις περιπτώσεις».

Αντιδρώντας, η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε πως ήδη προώθησε «αλλαγές», προκειμένου «τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτές τις πρακτικές» να τυγχάνουν «μεταχείρισης με τον προσήκοντα τρόπο και με σεβασμό». Εκθεση των υπηρεσιών για την προστασία της παιδικής ηλικίας συμπέρανε τον Μάρτη ότι η σωματική έρευνα αυτή δεν έπρεπε να είχε γίνει «ποτέ» και ότι «ο ρατσισμός», ηθελημένος ή μη, «κατά τα φαινόμενα ήταν παράγοντας που επηρέασε την απόφαση» να γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ