Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Συμφωνία της κυβέρνησης στρατιωτικών με 42 ένοπλες οργανώσεις

Ο επικεφαλής της χούντας στο Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντέμπι Ιτνο (γιος του δολοφονηθέντος πρώην Προέδρου Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο), υπέγραψε χτες στο Κατάρ συμφωνία με 42 (από τις 47) ένοπλες οργανώσεις με στόχο την έναρξη εθνικού διαλόγου στις 20 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της χώρας, Τζαμένα.

Δεν έγιναν άμεσα γνωστές λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία. Ωστόσο το Μέτωπο για την Εναλλαγή και την Ομόνοια στο Τσαντ (FACT), μια από τις κύριες ένοπλες οργανώσεις, δεν υπέγραψε τη συμφωνία.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε τη συμφωνία, επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη για έναν διάλογο «που να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές» ώστε να επιτύχει.

Εδώ και 5 μήνες, παράγοντες του Τσαντ διαπραγματεύονται υπό την αιγίδα του εμιράτου του Κόλπου για να βάλουν τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων σ' αυτή τη χώρα των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Την επομένη της δολοφονίας του Προέδρου Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο, τον Απρίλη του 2021 σε πεδία συγκρούσεων με ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις, ο γιος του, στρατηγός Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο, αυτοανακηρύχθηκε «Πρόεδρος», επικεφαλής ενός μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν 15 στρατηγοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ