Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Βούτσιτς - Κούρτι

Υπό τις προχτεσινές απειλές του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για νέα επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο από την εκεί ΝΑΤΟική δύναμη, KFOR, σε περίπτωση που «απειληθεί η σταθερότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου», ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, δίχως ουσιαστική πρόοδο, η συνάντηση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι.

Κατά πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, ο Αλμπιν Κούρτι αρνήθηκε όλες τις σερβικές προτάσεις, στη συνάντηση που είχε ως κεντρικό θέμα στην ατζέντα το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία «πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων» στις δύο πλευρές που αιματοκυλίστηκαν το 1999 με την επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Πριν από τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αργότερα ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ, και ο Αμερικανός ομόλογός του Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ο Μπορέλ απηύθυνε στους δύο ηγέτες πρόσκληση για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε «πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Κάλεσε μάλιστα τους συνομιλητές του να είναι «ανοικτοί και ευέλικτοι» ώστε να βρεθεί «κοινό έδαφος».

Στα τέλη Ιούλη το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας ανέβηκε επικίνδυνα όταν οι κοσοβάρικες αρχές απείλησαν να εφαρμόσουν αλλαγές στις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των εγγράφων ταυτότητας Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διέλευσή τους προς και από τη Σερβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ