Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 3,5%

Δημοσιοποιήθηκαν χτες τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το Φλεβάρη

Ο επίσημος τιμάριθμος εξακολουθεί να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, κάνοντας μήνα το μήνα όλο και πιο ελαφρύ το «καλάθι» με τα είδη πλατιά λαϊκής κατανάλωσης των εργαζόμενων νοικοκυριών, παρά τη μικρή μείωση (1,1%) που εμφάνισε ο γενικός δείκτης τιμών το μήνα Φλεβάρη, συγκριτικά με το Γενάρη του 2002. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χτες και καταγράφουν με το δικό τους τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες που έχει στα λαϊκά εισοδήματα η εφαρμοζόμενη πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς, που είναι ταυτόσημη με την απελευθέρωση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μονοπωλίων και των συνεταίρων τους μεγαλοεπιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο εθνικός τιμάριθμος εμφανίζει το Φλεβάρη του 2002:

  • Αύξηση 3,4%, συγκριτικά με το Φλεβάρη του 2001, έναντι αυξήσεων 3,5% και 2,9% τις αντίστοιχες περιόδους (Φλεβάρης 2001/2000 και 2000/1999).
  • Αύξηση 3,5% σε μέσα επίπεδα (περίοδος δωδεκαμήνου Μάρτης 2001 - Φλεβάρης 2002 προς το προηγούμενο δωδεκάμηνο Μάρτης 2000 - Φλεβάρης 2001), έναντι αυξήσεων 3,3% και 2,5% τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού (είτε υπολογιστεί αρχή - τέλος, είτε σε μέσα επίπεδα) είναι μεγαλύτερος των ισχνών ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και συντάξεων, αλλά πολύ μικρότερος από τα ποσοστά αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιμέρους κατηγορίες που απαρτίζουν τον τιμάριθμο, η ΕΣΥΕ κατέγραψε στο διάστημα Φλεβάρης 2002 προς Φλεβάρη 2001, τσουχτερές ανατιμήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο του γενικού δείκτη (3,4%). Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι ανατιμήσεις των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών έφτασαν, επίσημα, το 8,6%, (με τις ανατιμήσεις φρούτων και λαχανικών να σέρνουν το χορό, καθώς κυμάνθηκαν μεταξύ 25,3% και 54,6%), των ξενοδοχείων και καφε-εστιατορείων κατά 6,1%, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού κατά 6% κλπ. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των εισιτηρίων των αεροπλάνων (12,2%), των πλοίων (11,4%), των αστικών συγκοινωνιών (6,8%) κλπ.

Με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς, αυξάνεται και ο «ευρωτιμάριθμος», που υπολογίζει το κόστος ζωής με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο καλάθι που υπολογίζεται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Με δεδομένο ότι ο ευρωτιμάριθμος παρουσίαζε δωδεκάμηνο ρυθμό αύξησης (σύγκριση Φλεβάρη 2002 με Φλεβάρη 2001) 3,8% (αντί 3% πέρσι), είναι φανερό ότι η Ελλάδα βρίσκεται, αν όχι πρώτη, στην πρώτη τριάδα των χωρών - μελών της ΕΕ με τον υψηλότερο πληθωρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ