Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Καμία παραχώρηση από την κυβέρνηση

Αμετακίνητη στη λογική των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων και της επιλεκτικής εφαρμογής τους σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει η κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή δεν εμπόδισε τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων των ΕΒΕ, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), να κάνουν λόγο για δημιουργία δήθεν «καλού κλίματος» μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Η συμπαιγνία κυβέρνησης και ηγεσιών των ΕΒΕ (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) έγινε χτες ορατή, διά γυμνού οφθαλμού, καθώς από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη προκύπτει «μια από τα ίδια». Δηλαδή η εμμονή της κυβέρνησης στην επιλεκτική φοροεπιδρομή πάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη κινήθηκαν απολύτως στη λογική των αντίστοιχων δηλώσεων που είχε κάνει προ δεκαημέρου και που τότε είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μικρών επιχειρηματιών, αλλά και κάποιες αιτιάσεις από την ηγεσία τους.

Από τις ανακοινώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη προκύπτουν τα εξής:

  • Για τις δηλώσεις τεκμαρτού προσδιορισμού της τριετίας 1999-2001 δεν αλλάζει τίποτε απολύτως. Ετσι ο αντικειμενικός προσδιορισμός του ΦΠΑ αποτελεί πρόκριμα για νέο χαράτσωμα και πάνω στο εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της 6ετίας 1993-1999 θα αφορούν το ΦΠΑ και δε θα επεκταθούν πάνω στο εισόδημα. Ούτε στο σημείο αυτό υπάρχει κάποια υπαναχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο Χριστοδουλάκης επίσης έκανε λόγο «για ουσιαστική περαίωση» των υποθέσεων αυτών. Το κλείσιμο των υποθέσεων αυτών θα γίνεται στη βάση «αντικειμενικών κριτηρίων» που θα ανακοινώσει προσεχώς η κυβέρνηση, ανάλογα με αυτά που προβλέπονται για τη «συνάφεια». Επίσης το ανώτατο όριο του τζίρου που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση για να υπαχθεί στη ρύθμιση είναι τα 75 εκατ. δρχ. το χρόνο (από 50 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά) ή συνολικά 450 εκατ. δρχ. για την εξαετία. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελούν «ευκαιρία για το οριστικό κλείσιμο των υποθέσεων χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, αλλά και χωρίς εκπτώσεις».

Την ερχόμενη Δευτέρα οι ηγεσίες των οργανώσεων των ΕΒΕ και του υπουργείου θα έχουν και νέα συνάντηση, η οποία βέβαια τίποτα καλό δεν προμηνύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η νέα συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει, ενώ μια σειρά πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις των ΕΒΕ πιέζουν τις ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να συμβάλουν και να στηρίξουν τη νέα πανελλαδική κινητοποίηση της 13ης Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ