Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
«Ψίχουλα» και αισχροί εκμεταλλευτικοί όροι για τις σχολικές καθαρίστριες

Προσλήψεις πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα και υγιεινή, με «ψίχουλα» και αισχρούς εκμεταλλευτικούς όρους για τις σχολικές καθαρίστριες από τον δήμο Βόλου, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου με Ερώτησή της προς τη δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Βόλου προσέλαβε 83 εργαζόμενες/ους με 5,5 ώρες και 72 με 3 ώρες απασχόλησης. Ετσι καταργεί τη σχέση της πλήρους απασχόλησης, μειώνοντας στην ουσία τον πενιχρό μισθό τους πάνω από 20% και τα κεκτημένα δικαιώματα για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία, που προβλέπονται βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στους ΟΤΑ. Με αυτές τις προσλήψεις, δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής των 170 σχολικών μονάδων του δήμου, με περίπου 2.000 αίθουσες, με 20.000 μαθητές και 3.000 εκπαιδευτικούς, με νέο αυξημένο ωράριο στα ολοήμερα σχολεία, ιδιαίτερα μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι προσλήψεις με το σύστημα "ανθρωποωρών εργασίας" είναι συνέχεια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και των αισχρών εργασιακών συνθηκών, που έχουν εφαρμόσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τις σχολικές καθαρίστριες. Το καθεστώς αυτό εντείνει την ευελιξία και χτυπά τα εργασιακά δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην κάθε δημοτική αρχή να μοιράζει κατά το δοκούν τα "ψίχουλα" της απασχόλησης, έχοντας τις καθαρίστριες σε απόλυτη εργασιακή ομηρία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτά τη δημοτική αρχή:

-- Τι θα κάνει για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας στα σχολεία;

-- Ποια μέτρα θα πάρει για τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των σχολικών καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης;

-- Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρει για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ