Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέα θύματα, ενώ φουντώνουν τα παζάρια με τις ΗΠΑ

Από την κηδεία του 58χρονου που πυροβολήθηκε έξω από φούρνο στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης

Copyright 2022 The Associated

Από την κηδεία του 58χρονου που πυροβολήθηκε έξω από φούρνο στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης
Δύο ακόμα νεκρούς - θύματα της ισραηλινής κατοχικής βίας μετρά ο Παλαιστινιακός λαός, την ώρα που φουντώνουν ευρύτερα παζάρια στην περιοχή, πάνω και στη δική του πλάτη, για μια πιθανή διευθέτηση στο Μεσανατολικό που θα διευκόλυνε ευρύτερες συμμαχίες και σχέδια.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Wafa», επικαλούμενο και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο 26χρονος Γιαζάν Αφάνεχ σκοτώθηκε μετά από εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Αλ Μπίρεχ, κοντά στη Ραμάλα. Στη δε Ναμπλούς σκοτώθηκε χτες και ο 25χρονος Σαμέρ Χαλέντ, υποκύπτοντας σε σοβαρά τραύματα που υπέστη στον λαιμό και αλλού από ισραηλινά πυρά.

Σε σχετικές του ανακοινώσεις ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι αντέδρασε σε επιθέσεις που δέχτηκε, χρησιμοποιώντας «μέσα διάλυσης πλήθους και αντιμετώπισης ταραχών», καθώς και ότι «ενημερώθηκε» για τον θάνατο δύο Παλαιστινίων.

Η λίστα των θυμάτων της κατοχικής βίας είναι ατέλειωτη: Ενδεικτικά, πριν λίγες μέρες δολοφονήθηκε ο 58χρονος Σαλάχ Σαουάφτα, πυροβολημένος έξω από φούρνο στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην πόλη Τουμπάς της Δυτικής Οχθης. Ο 58χρονος απλά γυρνούσε από την πρωινή προσευχή της Παρασκευής, όπως κατήγγειλε η οικογένειά του...

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο 40χρονος Χαλίλ Αουάουντεχ, κρατούμενος σε ισραηλινή φυλακή από τις 27 Δεκέμβρη, θα τερματίσει την πολύμηνη απεργία πείνας έπειτα από δέσμευση ότι θα αποφυλακιστεί στις 2 Οκτώβρη. Ο Χαλίλ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είναι φυλακισμένος με βάση το απαράδεκτο καθεστώς της «διοικητικής κράτησης», που δίνει την δυνατότητα στις κατοχικές αρχές να παρατείνουν την κράτηση κάποιου χωρίς καν επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του. Ο Χαλίλ είχε συμπληρώσει 172 μέρες απεργίας πείνας, ζητώντας να σταματήσει η άδικη δίωξή του. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε έφεση που είχε ασκήσει Εβραίος έποικος ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τον φόνο ενός Παλαιστίνιου βρέφους και των γονιών του, όταν πυρπολήθηκε το σπίτι τους σε ένα χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης το 2015.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, την Τετάρτη έγινε στη Ραμάλα συνάντηση ανάμεσα στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σταγιέχ και στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Χάντι Αμρ, αρμόδιο για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές υποθέσεις. Ο Σταγιέχ κάλεσε τις ΗΠΑ να δείξουν «πολιτική βούληση» υπέρ της Παλαιστίνης και να στηρίξουν την είσοδό της στον ΟΗΕ με την ιδιότητα πλήρους μέλους, «με δεδομένη και την απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών για επίλυση του Παλαιστινιακού». Ζήτησε ακόμα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων και για την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου για τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε συζητηθεί και τον Ιούλη κατά την περιοδεία Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον ο Σταγιέχ ενημέρωσε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια ολόκληρη ατζέντα χρηματοπιστωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων που επιδιώκουν οι παλαιστινιακές αρχές, όπως και για τις «χρηματοπιστωτικές προκλήσεις» που συνιστούν οι κρατήσεις παλαιστινιακών φόρων τις οποίες συνεχίζουν οι ισραηλινές αρχές.

ΠΑΜΕ - ΟΓΕ: Να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι

Την άμεση απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων απαιτούν σε ανακοινώσεις τους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή, την απάνθρωπη καταστολή και τις διώξεις εναντίον των Παλαιστινίων και 4.550 πολιτικών κρατουμένων, ανάμεσα στους οποίους είναι 31 γυναίκες και 175 μικρά παιδιά, και τονίζει: «Τα καθημερινά εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ έχουν τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς και των ελληνικών κυβερνήσεων, που μπορεί να αλλάζουν χρώματα και πρόσωπα αλλά συνεχίζουν σταθερά και εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με τους δολοφόνους των Παλαιστινίων».

Και καταλήγει: «Ο λαός της Παλαιστίνης δεν είναι μόνος!

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη με τον αγώνα για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη, στα σύνορα του '67!».

Η ΟΓΕ, ως συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, έχει αποστείλει σχετική ανακοίνωση στις οργανώσεις της ΠΔΟΓ σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας το ζήτημα. Την ίδια ανακοίνωση έχει κοινοποιήσει και στην πρεσβεία της Παλαιστίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ