Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Δίμηνη παράταση στα παζάρια για τις πινακίδες των οχημάτων

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες η αμοιβαία αναγνώριση των ταυτοτήτων που εκδίδουν η Σερβία και το προτεκτοράτο του Κοσόβου για τη μετακίνηση ανθρώπων στις δύο πλευρές των συνόρων χωρίς ειδικά έγγραφα εισόδου - εξόδου, ενώ συνεχίζονται παζάρια προς αναζήτηση ευρύτερων συμβιβασμών που μπορούν να διευκολύνουν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Η νέα κατάσταση προέκυψε μετά από προφορική συμφωνία των δύο πλευρών, με τη μεσολάβηση της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εντείνουν τις προσπάθειες για «εξομάλυνση» στις διμερείς σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, με όρους που θα ανακόψουν την αυξανόμενη επιρροή Ρωσίας και Κίνας. Οι ειδικοί απεσταλμένοι Βρυξελλών και Ουάσιγκτον τόνισαν ότι θα ακολουθήσουν νέες συνομιλίες με τις ηγεσίες των δύο πλευρών, εκτιμώντας πως «απέδειξαν ότι μπορούν να συζητούν, αν και διαφωνούν σε πολλά», όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΕ Μ. Λάιτσακ.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η διευθέτηση του αντίστοιχου ζητήματος των πινακίδων για τη μετακίνηση των οχημάτων. Χτες ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Αλ. Κούρτι, ανακοίνωσε πως η προμήθεια των πινακίδων που εκδίδει η Πρίστινα θα συνεχιστεί για τους Σέρβους του Κοσόβου μέχρι την 31η Οκτώβρη, επιβεβαιώνοντας ότι το σχετικό παζάρι παρατάθηκε τουλάχιστον κατά ένα δίμηνο από την αρχική προθεσμία. Ο Κούρτι έκανε λόγο για «κληροδοτήματα» που «δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδια στην πλάτη σας» και «απομονώνουν στο παρελθόν», διαφημίζοντας την «ανεμπόδιστη και αμερόληπτη ελευθερία μετακίνησης σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας του Κοσόβου».

«Οράματα για το μέλλον»

Η ίδια αυτή αξία της «ελευθερίας μετακίνησης», που θα συμβάλει στη μετατροπή της περιοχής σε μία πολύ πιο προσοδοφόρα αγορά για τα μονοπώλια, αναμένεται να αναλυθεί και σήμερα, στο Βελιγράδι, όπου διεξάγεται νέα Σύνοδος Κορυφής των «Ανοιχτών Βαλκανίων» (συμμετέχουν Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).

Στη συνάντηση θα πάρει μέρος και ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου (που έχει εκφράσει ενδιαφέρον ένταξης) Ντρ. Αμπάζοβιτς, όπως και ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ζόραν Τεγκέλτιζα. Θα συμμετάσχουν επίσης οι ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Π. Σιγιάρτο, και της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου.

«Τα "Ανοιχτά Βαλκάνια" αποτελούν σχέδιο για μια ειρήνη που θα είναι βιώσιμη, ένα σχέδιο για ειρηνική ενότητα και ένα όραμα για το μέλλον, ώστε αυτή η μικρή γειτονιά στην καρδιά της Ευρώπης να μην υποφέρει πια από κατάλοιπα του παρελθόντος», δήλωσε χθες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, από έκθεση κρασιών στο Βελιγράδι.

«Δαπανήσαμε πολύ καιρό προσπαθώντας να αποδείξουμε ποιος από όλους μας είναι ο αρχαιότερος στην περιοχή, ποιος πρωτοέκανε κάτι, ποιος έχει το δικαίωμα να ζήσει στην περιοχή... Τελικά καταλάβαμε ότι κανείς μας δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την περιοχή, αλλά θα μείνουμε για αιώνες ακόμα εδώ», πρόσθεσε, σε ένα κάλεσμα «συνύπαρξης» με βάση βλέψεις του κεφαλαίου για μια ενιαία αγορά, την ίδια ώρα που εντείνονται επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ