Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μεγάλες ασκήσεις στη ρωσική Απω Ανατολή, με συμμετοχή και Κίνας - Ινδίας

Κινεζικά στρατεύματα στις ασκήσεις «Vostok 2022» που οργανώνει η Ρωσία

Russian Defense Ministry Press

Κινεζικά στρατεύματα στις ασκήσεις «Vostok 2022» που οργανώνει η Ρωσία
Ξεκίνησαν χθες οι διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας «Vostok 2022» που οργανώνει η Ρωσία μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου στη ρωσική Απω Ανατολή, με τη συμμετοχή της Κίνας αλλά και της Ινδίας.

Με την ευρύτερη περιοχή να βρίσκεται στο επίκεντρο εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, στις φετινές ασκήσεις συμμετέχουν επίσης Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Μογγολία και Αλγερία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα γυμνάσια ξεκίνησαν με ελιγμούς μαχητικών αεροπλάνων, μετακινήσεις μονάδων αντιαεροπορικής μάχης και προσομοιώσεις αποναρκοθέτησης στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Οπως ανακοινώθηκε, στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες, 140 αεροσκάφη, 60 πολεμικά σκάφη και σκάφη υποστήριξης κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις προηγούμενες μέρες την «ανησυχία» τους για τη συμμετοχή της Ινδίας και κάθε άλλης χώρας σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία ενόσω συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το δε υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας, προκειμένου να υποστηρίξει τα σχέδια νέας αύξησης των στρατιωτικών εξοπλισμών της, επικαλέστηκε ξανά την κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν και τη στάση του Πεκίνου, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Κίνα συνεχίζει να απειλεί με χρήση βίας για μονομερή αλλαγή της κατάστασης και βαθαίνει τη συμμαχία της με τη Ρωσία».

Κατάρριψη drone ανακοίνωσε η Ταϊβάν

Την κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), πάνω από τις νησίδες Κινμέν, ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, λίγα 24ωρα μετά από καταγγελίες της Ταϊπέι για «απομάκρυνση» αντίστοιχου drone πάνω από τις ίδιες νησίδες, με φόντο τις κλιμακούμενες εντάσεις με το Πεκίνο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ταϊβανέζικη πλευρά δεν έδωσε διευκρινίσεις για την ταυτότητα του drone, άμεσες όμως ήταν οι εκτιμήσεις διαφόρων περί «κινεζικού», όπως είχε γίνει και με το άλλο περιστατικό στις αρχές της βδομάδας.

Την ίδια στιγμή, δυτικά πρακτορεία ειδήσεων αναπαρήγαγαν εκτιμήσεις (που πρώτο μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο δική του «βάση δεδομένων») για πάνω από 440 «παραβιάσεις» της λεγόμενης «ζώνης αεράμυνας» της Ταϊβάν από κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη μέσα στον Αύγουστο. Αναφέρεται μάλιστα συγκριτικά ότι όλο το 2020 είχαν καταγραφεί 380 τέτοιες «παραβιάσεις», ενώ στο πρώτο 8μηνο του 2022 υπολογίζονται 1.068 τέτοια περιστατικά.

Νέα αντιπαράθεση με αφορμή έκθεση για τη Σιντζιάνγκ

Στο μεταξύ ξεκίνησε νέος γύρος αντιπαράθεσης Δύσης - Κίνας για την κατάσταση στην κινεζική επαρχία Σιντζιάγκ, με αφορμή την προχθεσινή δημοσιοποίηση σχετικής έκθεσης της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικιαωμάτων του ΟΗΕ.

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη Σιντζιάνγκ ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, ενώ κατά καιρούς αναζωπυρώνεται η δράση αυτονομιστικών ομάδων.

Στην έκθεση του ΟΗΕ παρουσιάζονται μεταξύ άλλων δυτικές μελέτες, βασισμένες σε μεταφράσεις κρατικών εγγράφων, μαρτυρίες θυμάτων και στατιστικές επαγωγές, με βάση τις οποίες εκτιμάται ότι «οι καταγγελίες για επανειλημμένες πρακτικές βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, ειδικά εξαναγκαστικές ιατρικές θεραπείες, όπως και οι καταγγελίες για σεξουαλική βία και βία λόγω φύλου, μοιάζουν αξιόπιστες».

Αναφέρεται ακόμα ότι «το εύρος των αυθαίρετων και μεροληπτικών κρατήσεων μελών των Ουιγούρων και άλλων, μουσουλμανικών κυρίως μειονοτήτων (...) ενδεχομένως σημαίνει ότι διαπράχθηκαν διεθνή εγκλήματα, ιδίως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οπως ήταν αναμενόμενο, την έκθεση και τις κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» έσπευσαν να υιοθετήσουν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ κ.ά., καταγγέλλοντας το Πεκίνο.

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε ότι η έκθεση «αποτελεί συνονθύλευμα παραπληροφόρησης και πολιτικό εργαλείο στην υπηρεσία της στρατηγικής των ΗΠΑ και της Δύσης, το οποίο έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τη Σιντζιάνγκ προκειμένου να εμποδίσει την ανάπτυξη της Κίνας». Υποστήριξε δε ότι η σύνταξή της έγινε με βάση «την πολιτική συνωμοσία κάποιων αντικινεζικών δυνάμεων στο εξωτερικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ