Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η ΕΕ αναμένει συμφωνία τις επόμενες μέρες

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου του ΗΠΑ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γύρω από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Ντ. Τραμπ, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όποιους μονοπωλιακούς ομίλους έχουν εμπορικές - οικονομικές σχέσεις με το Ιράν. Στη Συμφωνία συμμετέχουν επίσης Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και η ΕΕ ως σύνολο.

Στις συνομιλίες της Βιέννης για την επανεκκίνηση της JCPOA, που υπεγράφη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το Ιράν είχε ήδη ζητήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ολοκληρώσει την έρευνά της σε σχέση με ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις μη δηλωμένες από το Ιράν.

Την ελπίδα ότι η Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να αναβιώσει «εντός των προσεχών ημερών» εξέφρασε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, μιλώντας για «λογικές» απαντήσεις που έλαβε στην πρόταση του κειμένου του από το Ιράν και τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του το Ιράν θέλει να συμπεριληφθούν «πιο ισχυρές εγγυήσεις» στην προτεινόμενη από την ΕΕ Συμφωνία, δήλωσε προχθές ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

Οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και του Ιράν συζήτησαν για ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας των δύο κρατών, η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο στενή και συγκεκριμένα στην ασφάλεια και αμυνα, στην Ενέργεια και στα πυρηνικά εργοστάσια. Προχωρά επίσης η συνεργασία για τις συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα των δύο κρατών, παρακάμπτοντας το δολάριο, και το ρωσικό σύστημα πληρωμών «Mir» θα ενσωματωθεί σύντομα στο ιρανικό σύστημα «Shetab», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, η Ρωσία φέρεται να αγόρασε μέσα στο καλοκαίρι ιρανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) για να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στη Συμφωνία αντιτίθεται το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό του, Γ. Λαπίντ, να δηλώνει ότι μαζί με τις ΗΠΑ θα «σταματήσουν την πρόοδο του Ιράν προς το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο». Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, της Μοσάντ, θα μεταβεί την προσεχή βδομάδα στην Ουάσιγκτον για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 17 Γενάρη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών (2023-01-13 00:00:00.0)
Συνάντηση των απεσταλμένων ΗΠΑ - Ρωσίας (2021-12-30 00:00:00.0)
Νέες κινήσεις και «ανησυχίες» στο σύνθετο παζάρι (2021-07-08 00:00:00.0)
Επικρίσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (2020-01-18 00:00:00.0)
Νέες συμμετοχές στον INSTEX (2019-11-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση (2019-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ