Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ
Οι «τέσσερις ελευθερίες»

Στη νέα, ακόμα μεγαλύτερη, μείωση του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», στοχεύει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Βαρκελώνης, στις 15 και 16 Μάρτη. Μέσα στο δυσμενές κλίμα που δημιουργεί η οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και η μεγάλη οικονομική επιβράδυνση στα κράτη - μέλη της ΕΕ, οι «δεκαπέντε» θα αναζητήσουν λύσεις, το κόστος των οποίων καλούνται να πληρώσουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ισπανικής προεδρίας, στη Σύνοδο της Βαρκελώνης θα συζητηθούν θέματα οικονομικού χαρακτήρα, με έμφαση στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Στο κείμενο της προεδρίας της ΕΕ, επισημαίνονται ως βασικοί άξονες της συζήτησης οι εξής:

  • Η προώθηση των διευρωπαϊκών δικτύων στις μεταφορές.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η σύνδεσή της με την αγορά του φυσικού αερίου.
  • Η ενοποίηση των χρηματιστικών αγορών, με στόχο να γίνει η ΕΕ πρώτη οικονομική δύναμη.
  • Ανάπτυξη πιο «εύκαμπτης» αγοράς εργασίας.
  • Βελτίωση της εκπαίδευσης των σπουδαστών και των εργαζομένων στα κράτη- μέλη της ΕΕ και η αύξηση του πεδίου για την «κινητικότητα» της εργασίας.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τη συζήτηση για τη «μεταρρύθμιση» των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη, αφού τον ερχόμενο Ιούνη οι «δεκαπέντε» θα πρέπει να συζητήσουν για ένα «κοινό σχέδιο» αντιμετώπισης του ζητήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σύνοδο της Βαρκελώνης, όπως προκύπτει από το κείμενο της προεδρίας, οι «δεκαπέντε» επιχειρούν την επιτάχυνση των διαδικασιών καπιταλιστικής ενοποίησης με την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των «τεσσάρων ελευθεριών» του κεφαλαίου: Η «ελευθερία» κίνησης των κεφαλαίων (ενοποίηση αγορών), η «ελευθερία» κίνησης του εργατικού δυναμικού (κινητικότητα της εργασίας), η «ελευθερία» της κίνησης εμπορευμάτων (διευρωπαϊκά δίκτυα) και η «ελευθερία» κίνησης υπηρεσιών (απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

Στον αντίποδα των επιδιώξεών τους, βρίσκονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι οποίοι, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, θα δεχτούν νέα πολυμέτωπη επίθεση κατά του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ελληνική Προεδρία και η λαϊκή απάντηση (2003-06-29 00:00:00.0)
«Βλέπει» και πολιτικούς κινδύνους... (2002-11-16 00:00:00.0)
Σε καθεστώς πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας και στρατοκρατίας (2002-03-15 00:00:00.0)
Προς επιτάχυνση των αντιλαϊκών πολιτικών (2002-03-14 00:00:00.0)
Ετοιμες οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον ευρωστρατό (2002-03-12 00:00:00.0)
Η «ελευθερία» τους... (2001-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ