Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιεροεξεταστές και εκλογομάγειροι

Πάνε κάμποσα χρόνια, που όποιος μιλάει για ξένα κέντρα εξουσίας τα οποία λαμβάνουν όλες εκείνες τις καίριες αποφάσεις, τις καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον της ζωής μας, χαρακτηρίζεται αβίαστα σχεδόν συνωμοσιολόγος, μανιοκαταδιωκτικός, άνθρωπος με εμμονές μιας άλλης πιο σκοτεινής από τη δήθεν φωτεινή δική μας εποχή.

Κι όμως, σύντροφοι, ακόμη κι αν μείνουμε στην ελληνική και μόνον πραγματικότητα, θα πρέπει να παραδεχτούμε, έστω και δύσκολα, πως εκχωρήσαμε σιγά σιγά κι ανεπαισθήτως, με τον ίδιο ρυθμό μάλιστα που υποχωρούσε, αλλοτριωνόταν ή αφομοιωνόταν στη χοάνη της κυρίαρχης αστικής τάξης το λαϊκό κίνημα, το δικαίωμα σε τέτοια ακριβώς ξένα κέντρα, να αποφασίζουν για τη ζωή και το θάνατό μας.

Τεράστιες μάζες εργαζομένων με ταξική συνείδηση παιγμένη στη μεταπολεμική εμφυλιοπολεμική ιστορική λοταρία, διατεθειμένες να θυσιάσουν μέρος των οραμάτων τους στην αδήριτη ανάγκη για συμφιλιωτική ανάπαυλα, εγκλωβίστηκαν με το άνοιγμα του μεταχουντικού κύκλου πολιτικής ομαλότητας στη σιγουριά και στη ψευδοασφάλεια της μικροαστικής ευημερίας. Στο γλείψιμο των πληγών και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ανάμεσα στις συμπληγάδες των παροχών και των τεχνητών αναγκών της καταναλωτικής θριαμβολογίας, χάθηκε πολύτιμος χρόνος εμβάθυνσης στο γίγνεσθαι προς χάριν του πρόσκαιρου είναι.

Ετσι τόσοι πολλοί συναίνεσαν στην ΕΟΚ που έγινε Ευρωπαϊκή Ενωση κι άλλοι τόσοι πολλοί φάνηκαν να προσχωρούν στην καλά προπαγανδισμένη μυθιστορία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πιο γνωστού ως ΝΑΤΟ. Η δυσπιστία για τα φιλολαϊκά, ειρηνόφιλα και κοσμοπολίτικα δυτικά πρότυπα θεώρησης κι οργάνωσης του κόσμου υποχώρησε στη δεκαετία του '80 δραματικά και έγινε σχεδόν πεποίθηση μονόδρομου μετά το 1989, ειδικώς στην Ελλάδα της απολίτικης κεντρο-λαγνείας... Κι ίσως κάποτε θα πρέπει να προκαλέσουμε την ίδια τη νοημοσύνη των βολεμένων της εξουσίας απαιτώντας τον ορισμό του Κέντρου με πολιτικά κι όχι... εισοδηματικά κριτήρια αρνητικού προσδιορισμού. Γιατί δεν παράγει πολιτική η θέση σ' ένα Κέντρο που αποφασίζει κι επιβάλει Τι Δεν Είναι δεξιά κι αριστερά. Κάτι δηλαδή σαν άεργες νοσοκόμες σε πεδίο μάχης που συνεχώς αναβάλλεται.

Ομως χρειάστηκε μόλις μια δεκαετία, ώστε οι ποταμοί αίματος στη βαλκανική αυλή των ευρωκρατών και η οδυνηρή εμπειρία της αμερικανικής μονοκρατορίας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, να αποκαλύψουν και στους αφελέστερους, τους πιο ρομαντικούς και κυρίως τους γερά παγιδευμένους στον ιστό της παγκόσμιας αράχνης του κατεστημένου, το γυμνό αδιέξοδο της βαρβαρότητας που επανέκαμψε.

Τώρα διανύουμε τη βραχεία περίοδο της εκτυφλωτικής σαστιμάρας. Οι Γερμανοί, λόγου χάριν, σκοτώνονται ως κομάντος στο Αφγανιστάν και η συζήτηση στη Γερμανία δε γίνεται για το αν έπρεπε να πάνε ως εκεί αλλά για το αν η κοινή γνώμη είχε καταλλήλως προετοιμαστεί επικοινωνιακώς, για τις απώλειες. Στην Ελλάδα ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, την Υγεία, την Παιδεία, δεν αρχίζει στη βάση των απαιτήσεων των εργαζομένων για μια ανθρώπινη κι αξιοπρεπή ζωή αλλά βαφτίζεται διάλογος η διάθεση της άρχουσας τάξης να διατηρήσει τα κέρδη της με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ο πολιτισμός του εφικτού στραγγαλίζει τα κεκτημένα του λαού με δόσεις ευπρέπειας και με θεσμοθετημένη πλέον την τρομοκράτηση στο όνομα της τρομοκρατίας.

Σ' αυτή τη σαστιμάρα πάνω θα παιχτούν όλα τα... εκλογικά λεφτά, θα εξαντληθούν όλα τα μέσα και τα συστήματα αλλοίωσης της πραγματικής λαϊκής βούλησης, καθώς ανοίγει ήδη η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα που γίνεται για μας χωρίς εμάς. Οι ιεροεξεταστές κι οι εκλογομάγειροι, στη «νέα τάξη πραγμάτων» σκάβουν λάκκο. Θα πέσουμε μέσα ή θα τους σπρώξουμε; Απάντηση Βρυξελλών εδώ δε χωράει. Μόνον απρεπής, ανυπάκουη κι αντιστασιακή βοή.


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα εγκαίνια...(2006-02-04 00:00:00.0)
«Φούσκες» και δείκτες(2003-06-15 00:00:00.0)
ΠΕΡΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ...(2002-12-11 00:00:00.0)
Η Αθήνα που κατέστρεψαν(2002-02-24 00:00:00.0)
Παραδίδεται στην "Ολυμπιακή κερδοσκοπία"(1999-05-28 00:00:00.0)
Κόψτε το λαιμό σας...(1997-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ