Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
«Εμπιστοσύνη και τόλμη στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ»

Πλήθος επιτυχημένων εκδηλώσεων τις προηγούμενες μέρες

Στη Ζάκυνθο
Στη Ζάκυνθο
Με περιεχόμενο και πλατιά συμμετοχή νεολαίας και εργαζομένων, που αναδεικνύουν το Φεστιβάλ ως ξεχωριστό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και νησιά.

Με την παρουσία χιλιάδων έγιναν οι εκδηλώσεις στην Αρτα στις 10 και 11 Σεπτέμβρη. Στην «κόκκινη πολιτεία» ξεχώριζε η έκθεση για τα εργατικά ατυχήματα και τον νικηφόρο αγώνα της εργατικής τάξης της πόλης για τη δικαίωση του αδικοχαμένου 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Παππάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ και Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αρτας, ενώ ξεχώρισε η μεγάλη συναυλία με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες με τους «Ρεμπέτικο Σύνολο», Ethnic+ και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τον καθηγητή κλασικής κιθάρας Βαγγέλη Καψάλη και την Φάτος Σελαμιόγλου στο τραγούδι, ακολούθησε η μεγάλη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Βιολέτα Ικαρη και την Ασπασία Στρατηγού και ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι με τους Χαγιάλ.

Στη Δυτική Ελλάδα

Στην Αρτα
Στην Αρτα
Στον Πύργο, το πρόγραμμα ξεκίνησε με αφιέρωμα από τα «Κίτρινα Ποδήλατα» στον Μίκη Θεοδωράκη, συγκινώντας το κοινό που συμμετείχε τραγουδώντας, ενώ στη σκηνή βρέθηκαν μαζί τους απαγγέλλοντας το χρονικό της ζωής του μαθητές, μέλη της ΚΝΕ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε μεγάλη συναυλία από τα «Κίτρινα Ποδήλατα», αλλά και λαϊκό γλέντι από συγκρότημα της περιοχής, που κράτησε ως αργά. Λειτούργησαν χώροι του «Κόκκινου Αερόστατου» και παιδότοπος, με δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ.

Στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκαν μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή κόσμου εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Ξεχώρισε και η προσπάθεια ανάδειξης ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών του νησιού, όπου από μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου «Αφέντης Λαός» απαγγέλθηκαν σατυρικά - πολιτικά ποιήματα σε στυλ ομιλίας.

Στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση μίλησε η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε συναυλία από την Μαριλίζα Λούντζη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις και στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Ξεχώρισε η έκθεση ζωγραφικής που έφτιαξαν μικροί φίλοι του Φεστιβάλ, αφιερωμένη στο «Κόκκινο Αερόστατο», με έργα αντιπολεμικού περιεχομένου. Την κεντρική πολιτική ομιλία πραγματοποίησε ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε συναυλία με τον Στέλιο Μαγαλιό που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ ακούστηκε και το βράδυ της Παρασκευής στο Αίγιο. Στην πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας. Προηγήθηκε παράσταση Καραγκιόζη από τον Χρήστο Καλπουζάνη, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, από συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στη Λιβαδειά

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή λαού και νεολαίας των τελευταίων χρόνων έγιναν οι εκδηλώσεις στην Λιβαδειά, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη. Στον χώρο του Φεστιβάλ το ενδιαφέρον του κόσμου τράβηξε η έκθεση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Ξεχωριστή θέση είχε η «γωνία ΕΠΑΛ», με τη δική της έκθεση «τα ΕΠΑΛ... αλλιώς», ενώ τον δικό τους χώρο είχαν οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου». Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε με συναυλία από το νεανικό συγκρότημα «Ανόθευτα Ονειρα». Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Νικολίνα Φάσσα, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολούθησε η μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους που βρέθηκαν στον χώρο του Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι από τους Γιώργο Πούλο, Θέμη Παπαϊωάννου και Αγγέλα Παπαδά.

  • Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα συνεχιστεί η δημοσίευση ανταποκρίσεων από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε πολλές ακόμα πόλεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ