Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες από το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου

Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες από το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, που κατέθεσε σχετική Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Βόλου, ύστερα από εισήγηση των διευθυντών του σχολικού συγκροτήματος Φυτόκου (και όχι ως «Σχολικό Συμβούλιο», όπως υπογράφουν), αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την τοποθέτηση 8 καμερών και όλων των απαραίτητων υλικών, με πρόσχημα την προστασία των σχολικών εγκαταστάσεων από βανδαλισμούς.

Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η απόφαση αυτή αποτελεί μέτρο αυταρχισμού και αστυνόμευσης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον χώρο του σχολείου. Υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν διαπαιδαγωγηθούν στο ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών. Βάζει φραγμό στην ελευθερία κινήσεών τους και τους εθίζει στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό. Η διαβεβαίωση ότι η χρήση του συστήματος θα γίνεται εκτός ωρών λειτουργίας του σχολικού προγράμματος δεν αποκλείει τη χρήση του οποιαδήποτε στιγμή και για οποιαδήποτε λόγο αποφασίσει ο διαχειριστής του, παρακολουθώντας τους μαθητές και τους καθηγητές. Συνεπώς δεν έχει καμία νομιμοποίηση, και μάλιστα όταν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις των μαθητών για τα προβλήματα του σχολείου διευθυντής από το σχολικό συγκρότημα τρομοκρατούσε και απειλούσε τους μαθητές, ότι "θα πάει στον εισαγγελέα", επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στους αγώνες τους. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η μεθόδευση εγκατάστασης καμερών δεν τηρεί ούτε καν τη διάτρητη αστική νομιμότητα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία του δήμου δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των σχολικών κτιρίων. Απαιτεί την πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων, όχι με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ούτε να παραδοθεί η ασφάλεια των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security.

Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος μόρφωσης, ελεύθερης δημιουργίας και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών, τονίζει και καλεί γονείς, μαθητές και καθηγητές να αντιδράσουν σε κάθε μέσο τρομοκράτησης και αυταρχισμού μέσα στο σχολείο, να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καμιά κάμερα έξω από σχολείο!» (2022-09-23 00:00:00.0)
Αποκαθήλωση των καμεροχαφιέδων (2005-11-01 00:00:00.0)
Αυταρχικές προκλήσεις από ...παιδαγωγούς (2005-01-28 00:00:00.0)
Χαφιεδοκάμερες στο προαύλιο του σχολείου (2005-01-25 00:00:00.0)
Αταλάντευτοι στον αγώνα για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων (1998-12-15 00:00:00.0)
Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων (1995-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ