Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικίνδυνη επίθεση των ΜΑΤ σε συναυλία μέσα στο ΑΠΘ

Σε μια συνέχεια της έντασης της καταστολής και της τρομοκρατίας που εξαπολύει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, το βράδυ της Παρασκευής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επικίνδυνη επίθεση με γκλοπ και χημικά εναντίον φοιτητών και νεολαίας εντός του χώρου του ΑΠΘ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συναυλίας σε φεστιβάλ αναρχοαυτόνομων ομάδων στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, όταν τα ΜΑΤ πέταξαν χημικά μέσα στον κόσμο που παρακολουθούσε τη συναυλία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να πανικοβληθούν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, με κίνδυνο να ποδοπατηθούν, αφού η αστυνομία ουσιαστικά τους εγκλώβισε σε σημεία του ΑΠΘ. Στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από την αστυνομία και η «αύρα» που βρίσκεται σταθμευμένη στο ΑΠΘ, ρίχνοντας νερό σε κόσμο που αποχωρούσε από τη συναυλία, ενώ πραγματοποιήθηκαν 4 προσαγωγές και 1 σύλληψη.

Την επίθεση καταδικάζουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό σε συνέχεια δεκάδων προηγούμενων που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο κλιμάκωσης του αυταρχισμού, της καταστολής μέσα στις σχολές μας» και καλούν σε δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας στις σχολές.

Σε δική του ανακοίνωση, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ χαιρετίζει τους φοιτητές, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους που ακύρωσαν τη μεθόδευση εγκατάστασης της ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια και καλεί τα μέλη του σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα για να ακυρωθούν και πάλι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί καθώς, όπως τονίζει, «αυτό δεν είναι το πανεπιστήμιο που αξίζει στη μεγάλη πλειοψηφία των λειτουργών του ούτε στις προσδοκίες για σύγχρονες, πλήρεις, υψηλού επιπέδου σπουδές των φοιτητών και φοιτητριών του ούτε ακόμη στις λαϊκές ανάγκες με την αξιοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων του».

Την επίθεση της αστυνομίας καταδικάζει επίσης ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική». Σχολιάζει δε ότι από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί και απαιτεί απαντήσεις για το ποιος έδωσε εντολή για την επίθεση. «Ο,τι και να κάνουν οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί καταστολής τους, το λαϊκό κίνημα θα φουντώνει και χωρίς την άδειά τους. Οι φοιτητές θα δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την υποβάθμιση των σπουδών τους. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι θα διαδηλώνουν και θα απεργούν παρά τις απαγορεύσεις των νόμων Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη», σημειώνει η ανακοίνωση και τονίζει ότι «μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, μεγαλώνουν οι ευθύνες όλων μας να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων της εποχής μας».

Την επίθεση καταγγέλλουν ακόμη το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστικών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ).

Πραγματικός στόχος η προστασία της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου

Σε σχόλιό της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταδίκασε την «απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ», σημειώνοντας πως «αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες».

Παράλληλα, τονίζει πως «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο σιδερόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του». Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει πως με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανδρες των ΜΑΤ απείλησαν με προσαγωγή φοιτητή συνδικαλιστή στο ΑΠΘ (2022-10-11 00:00:00.0)
Δυνάμωμα της διεκδίκησης απέναντι στην ένταση του αυταρχισμού (2022-09-20 00:00:00.0)
Διαμαρτύρονται για την καταστολή, διεκδικούν σπουδές με δικαιώματα (2022-09-17 00:00:00.0)
Απαίτησαν ξανά αποχώρηση της αστυνομίας από το ΑΠΘ (2022-05-28 00:00:00.0)
Με χημικά ακόμα και μέσα στις σχολές συνεχίζεται το οργανωμένο σχέδιο καταστολής και συκοφάντησης (2022-05-11 00:00:00.0)
Καταδικάζουν την ένταση της καταστολής (2020-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ