Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Σοβιετικός και Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ανακοίνωσε η κρατική ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, Roscosmos. Στην πρώτη του αποστολή το 1989, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης και το υψηλότερο σοβιετικό βραβείο, το Βραβείο «Λένιν». Το 1995 σημείωσε ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα, στο οποίο παρέμεινε 437 μέρες στον διαστημικό σταθμό «Mir». Ο Πολιακόφ ήταν γιατρός στο επάγγελμα. Πριν ενταχθεί στο σώμα των κοσμοναυτών, εργάστηκε στο υπουργείο Υγείας και στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Στο Διάστημα διερεύνησε μεθόδους ιατρικής υποστήριξης για αποστολές μακράς διάρκειας.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του Πουέρτο Ρίκο προκάλεσε την Κυριακή ο κυκλώνας «Φιόνα», που σαρώνει το νησί με καταρρακτώδεις βροχές προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές, κατολισθήσεις, προβλήματα στο οδικό δίκτυο, κατάρρευση γέφυρας στην πόλη Ουτουάδο κ.ά. Η «Φιόνα» παραμένει «καταστροφικό φαινόμενο λόγω των συνεπειών των πλημμυρών» στην κεντρική ορεινή περιοχή της νήσου, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα του Πουέρτο Ρίκο.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο ηγέτης του κόμματος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές που έδωσαν την πλειοψηφία στο μπλοκ της «δεξιάς/ακροδεξιάς» (Μετριοπαθείς, Σουηδοί Δημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) που εξασφάλισαν 176 έδρες στο 349μελές κοινοβούλιο. Ο Κρίστερσον, το κόμμα του οποίου κατέλαβε την τρίτη θέση, αναμένεται σε πρώτη φάση να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς τους εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες, που βγήκαν δεύτερο κόμμα, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι δήλωσε ότι παραδόθηκε στις ΗΠΑ ένας βετεράνος πεζοναύτης, με αντάλλαγμα έναν Αφγανό φύλαρχο που κρατούνταν σχεδόν δύο δεκαετίες αφού είχε συλληφθεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ