Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τέσσερις στους πέντε θανάτους στις ΗΠΑ εξαιτίας επιπλοκών της εγκυμοσύνης μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτήν τη βδομάδα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας και η οποία καταγράφει υψηλό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, ιδίως στον αφροαμερικανικό πληθυσμό. Η μελέτη βασίστηκε στις περιπτώσεις περίπου 1.000 γυναικών που πέθαναν μεταξύ 2017 και 2019 εξαιτίας της εγκυμοσύνης ή επιπλοκών της ή μετά τη γέννηση. Το 22% των θανάτων επήλθαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 25% τη μέρα της γέννησης ή τη βδομάδα που ακολούθησε, ενώ το 53% μέχρι και έναν χρόνο αργότερα.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν θα διεξαχθούν στις 20 Νοέμβρη, με βάση το διάταγμα που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της χώρας Κ. Γ. Τοκάγιεφ, όπως είχε προαναγγείλει από τις αρχές Σεπτέμβρη, και ενώ η χώρα ενέκρινε ορισμένες συνταγματικές τροποποιήσεις για τον «εκσυγχρονισμό» του αστικού κράτους και της καπιταλιστικής οικονομίας. Επιπλέον, πρότεινε την παράταση της προεδρικής θητείας από 5 σε 7 χρόνια, χωρίς να επιτρέπεται επανεκλογή. Μέσα στο 2023 αναμένεται να διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ελικόπτερο που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας συνετρίβη χθες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 2 επιβαινόντων και τον τραυματισμό άλλων 5. Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, το ελικόπτερο μετέφερε 2 Τούρκους και 5 Ρώσους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ.-- Πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε η μερική βύθιση του εμπορικού σκάφους «OS 35», με σημαία Τουβαλού, ανοιχτά του Γιβραλτάρ, ρυπαίνοντας θαλάσσια περιοχή πλούσια σε αλιεύματα και ακτές με 27 τόνους λιπαντικών και πετρελαίου. Προηγήθηκε σύγκρουση του «ΟS 35» με άλλο εμπορικό σκάφος, που μετέφερε χάλυβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ