Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Αδύνατη η ασφαλής εφημέρευση των παθολογικών κλινικών

«Σμπαράλια» και το Νοσοκομείο Καρδίτσας μετά την παραίτηση του ακτινολόγου

«

Οκόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν επαρκούμε πια ούτε για να καλύψουμε στο ελάχιστο το πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης. Για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα δεν υπάρχει ειδικευόμενος ιατρός να εφημερεύσει καθώς όλοι έχουν φτάσει στο πλαφόν τους»: Καταγγέλλουν με έγγραφό τους 48 Παθολόγοι του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», κρούοντας για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνοντας την «αδυναμία ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης όλων των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου».

Οπως καταγγέλλουν, σ' ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας «οι τρεις παθολογικές κλινικές έχουν γονατίσει κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης». Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση του νοσοκομείου την περασμένη Παρασκευή, «η απάντηση που πήραμε ήταν η πλήρης αποποίηση των ευθυνών και η μετάθεσή τους στους διευθυντές των κλινικών. Επιπλέον ενημερωθήκαμε ότι για το φόρτο εργασίας την ευθύνη την έχουν και οι ασθενείς που προτιμούν το νοσοκομείο μας»...

«Η κατάσταση βέβαια δεν δημιουργήθηκε εν μια νυκτί. Μήνες ολόκληρους βλέπουμε την ειδικότητα της Παθολογίας να ρημάζει στο νοσοκομείο μας. Οι παθολογικές κλινικές παλεύουν να κρατηθούν όρθιες βασισμένες στο φιλότιμό μας και τα εξαντλητικά ωράρια τα οποία κάνουμε. Ρεπό ούτε για δείγμα, χρωστούμενες άδειες από ετών, πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους νέους ιατρούς ανύπαρκτο, καθημερινή υπερεργασία, ενώ το αίσχος των ράντζων καλά κρατεί», υπογραμμίζουν, επισημαίνοντας ότι εδώ και μήνες έχουν προειδοποιήσει όλους τους αρμόδιους. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω η εκκωφαντική απάντηση που έδωσαν», αναφέρουν.

Μάλιστα, σχολιάζουν και τη λογική των «μπαλωμάτων» και των μετακινήσεων, τονίζοντας ότι «δεν προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Οι γιατροί αρνούμαστε και σταματάμε να δουλεύουμε με καθεστώς υπερεφημέρευσης και επισφαλών εφημεριών, με απάνθρωπα ωράρια, χωρίς άδειες - ρεπό και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και η δική μας». Οι παθολόγοι απαιτούν μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις των επικουρικών, τοποθετήσεις των ειδικευόμενων, αύξηση των οργανικών θέσεων για τους ειδικευόμενους κ.ά.

Στον «αέρα» το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας

Στον «αέρα» βρίσκεται η εύρυθμη λειτουργία και του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, αφού την προηγούμενη βδομάδα παραιτήθηκε ένας ακτινολόγος και από χτες λειτουργεί μόνο με έναν!

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΚ), το γεγονός αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αλλωστε, πριν περίπου 4 μήνες, τον Ιούνη, είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας τις τραγικές ελλείψεις στο Ακτινολογικό Τμήμα, αφού με τις παραιτήσεις 3 ακτινολόγων είχαν μείνει μόλις δύο.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν προδιαγεγραμμένο, με την Ενωση Ιατρών να τονίζει πως «αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις στη δημόσια Υγεία και έχει σαν συνέπειες: Την εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών που δεν έχει αιτία τις δήθεν έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, αλλά τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού, οδηγώντας σε τεράστιο αριθμό πρόσθετων εφημεριών, συνεχή παράταση των ωραρίων εργασίας και στην "εξόντωση" των εργαζομένων. Τις τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε σχέση με τις οργανικές θέσεις (30+ θέσεις γιατρών κενές), αλλά πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις ανάγκες του πληθυσμού. Την απλήρωτη εργασία, αφού δεν έχουμε πληρωθεί τις τακτικές εφημερίες από τον Ιούλιο, τις πρόσθετες εφημερίες από τον Απρίλιο, τις εφημερίες για τις έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας στις ανάλογες ειδικότητες από τον Ιανουάριο, παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για αυξημένη αποζημίωσή τους. Εχουμε φτάσει στο σημείο, ακόμα και όταν με τεράστια καθυστέρηση πληρώνονται κάποιες από αυτές, να αποζημιώνονται με περικοπή σχεδόν 50%, όπως συνέβη με τις πρόσθετες εφημερίες του Ιανουαρίου. Τους καθηλωμένους μισθούς, στα επίπεδα προ 10ετίας».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας καταγγέλλει την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» και τις λογικές που ακούστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι «δεν γίνεται να έχουμε 3 νοσοκομεία σε απόσταση 20 χλμ. γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους», που οδηγούν σε συνένωση των Νοσοκομείων Τρικάλων και Καρδίτσας.

Καλεί τους υγειονομικούς και τον λαό της πόλης να δυναμώσουν τον αγώνα για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και πλήρη στελέχωσή τους με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αμεσα, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη των τεσσάρων κενών θέσεων ακτινολόγων, αλλά και των 30 γιατρών για τις υπόλοιπες ειδικότητες. Ταυτόχρονα να προχωρήσει η μονιμοποίηση των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο δίνει τη μάχη για την απεργία που έχει προκηρυχτεί στα δημόσια νοσοκομεία στις 20 Οκτώβρη, καλώντας σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 11 π.μ. αλλά και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Για το ΚΥ στη Στυλίδα

Την άμεση ενίσχυση του ΚΥ Στυλίδας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό απαιτούν οι εργαζόμενοι με κινητοποίηση αύριο Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στην πύλη του Κέντρου Υγείας. Η κινητοποίηση γίνεται με τη στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας, ενώ κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης του αγώνα των υγειονομικών απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Στυλίδας - Εχιναίων και Πελασγίας και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ