Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Με «φωτοδότες» τα επιχειρηματικά σχέδια πάνω στα συντρίμμια

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δυναμώσει την οργάνωση και την πάλη του για την προστασία της ίδιας της ζωής του

Eurokinissi

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών και με παρεμβάσεις στους δήμους, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή έθεσε άμεσα τα προβλήματά τους.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζουν τον σεισμό «ευκαιρία», επειδή δίνεται τάχα η αφορμή να «δρομολογηθεί η ανάπτυξη της περιοχής για την κοινωνία ολόκληρη». Ο μόνος καημός τους είναι πώς θα βρουν «ευκαιρία» να στήσουν μπίζνες στα ερείπια, να αξιοποιηθούν οι κάτοικοι ως φθηνό εργατικό δυναμικό στις μεγάλες επενδύσεις.

Δεν λένε κουβέντα για την αποζημίωση των πληγέντων, για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας, σε τι σχολεία, με τι γιατρούς, σε τι χώρους άθλησης και αναψυχής, πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι αγρότες στην περιοχή. Οι μόνοι «φωτοδότες» τους είναι πώς θα τραβήξουν επενδυτές για να πάρουν κοψοχρονιά τη γη, τις επιχειρήσεις, να βγάζουν κέρδη στις πλάτες των κατοίκων, πώς με τυράκι τα διάφορα προγράμματα θα μπουν στα χωριά οι επενδυτές του αγροτουρισμού ή των ΑΠΕ.

Αλλωστε, το ίδιο το κυβερνητικό σχέδιο για την «ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου» αποτυπώνεται στις κατευθύνσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Μινώα Πεδιάδας, που θα καθορίσει τις χρήσεις γης, τις επιχειρηματικές ζώνες, τους όρους δόμησης, τα σχέδια πόλεων/οικισμών, όλα υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου, επενδύσεις ΑΠΕ και οδικοί άξονες που θα υπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους, σχέδιο που προβλέπει ακόμα και μετεγκατάσταση χωριών, με πρόφαση τις επιπτώσεις του σεισμού.

Ο λαός των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων μπορεί και πρέπει να ζήσει στον τόπο του!

Συνεχίζοντας τον δρόμο που άνοιξε με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα και σε σύγκρουση με τη στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων και των άλλων αστικών κομμάτων που θεωρούν την καταστροφή «ευκαιρία».

Απάντηση στο πώς θα ξαναζωντανέψει ο τόπος μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

  • Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, κάθε καταστροφή λαϊκής περιουσίας: Κατοικιών, καλλιεργειών, σταθερού/ζωικού κεφαλαίου, μηχανημάτων, εμπορευμάτων/υποδομών μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές του σεισμού της 27/9/2021. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων/υποδομών.
  • Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών.
  • Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος από την εκδήλωση του σεισμού μέχρι σήμερα. Στήριξη των ανέργων.
  • Απαλλαγή από φόρους, δημοτικά τέλη, τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα - νερό - τηλέφωνο, αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
  • Κατεδάφιση κατεδαφιστέων κτισμάτων με ευθύνη του κράτους, χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
  • Στήριξη της μόρφωσης, της υγείας και της πρόσβασης στον αθλητισμό, με ευθύνη του κράτους. Πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων σχολείων (Δημοτικό Θραψανού, 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου), καμία υποβάθμιση/συγχώνευση σχολείων. Στελέχωση - λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση αγροτικών ιατρείων. Χώροι άθλησης, πολιτισμού και άλλοι ελεύθεροι χώροι για τη νεολαία της περιοχής.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών σε ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και Πολεοδομία, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.
  • Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης σε όλο τον νομό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ