Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμάζουν μεγαλύτερη κλιμάκωση και τα δύο στρατόπεδα

Ενισχύονται τα σενάρια για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της Λευκορωσίας - Νέες αποφάσεις για αποστολές όπλων από ΗΠΑ και ΕΕ

Συνεχίστηκαν και χθες τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις

Copyright 2022 The Associated

Συνεχίστηκαν και χθες τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις
Για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία ετοιμάζονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, αυξάνοντας τους κινδύνους παραπέρα γενίκευσης του πολέμου.

Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 725 εκατ. δολαρίων, ενώ χαρακτηριστικές είναι αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου επικυρώθηκε η έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτικών σε κράτη - μέλη, αλλά και νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, χώρια οι συνεχώς αυξανόμενες αποστολές όπλων από τα ξεχωριστά κράτη - μέλη της ΕΕ (βλ. περισσότερα στο σχετικό σημερινό θέμα).

Στο άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, ενισχύονται τα σενάρια για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της Λευκορωσίας, όπου έχουν αρχίσει να μετακινούνται σχεδόν 9.000 Ρώσοι στρατιώτες στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής δύναμης Ρωσίας - Λευκορωσίας που συγκροτείται, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Αμυνας στο Μινσκ. Η δύναμη αυτή θα υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας μόνον αν η Λευκορωσία δεχτεί επίθεση από την Ουκρανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Λευκορωσία ζήτησε το Σάββατο από το Κίεβο να αποσύρει από τα κοινά σύνορα ένοπλους στρατιώτες και ξένες αποστολές χωρίς διακριτικά, με την Κρατική Επιτροπή Συνόρων να δηλώνει πως έχει «αρκετές δυνάμεις και μέσα για να αντιμετωπίσουν προκλητικές ενέργειες».

Το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων. Στρατιωτικές μονάδες θα αναπτυχθούν «σε τέσσερα πεδία βολής στη Λευκορωσία, στο ανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας», σύμφωνα με αξιωματούχο του λευκορωσικού υπουργείου.

Η ηγεσία της Λευκορωσίας «δουλεύει» εδώ και βδομάδες το ενδεχόμενο πιο άμεσης συμμετοχής της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία (με συμμετοχή λευκορωσικών στρατευμάτων και όχι μόνο ως βάση για ρωσικές δυνάμεις). Την περασμένη βδομάδα ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο δήλωσε ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επικαλούμενος απειλές από το έδαφος της Ουκρανίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας.

Την Κυριακή, ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας απέτρεψαν «σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων», θέτοντας υπό κράτηση πολλά άτομα ως ύποπτους ότι σχεδίαζαν δολιοφθορά μέσω της οργάνωσης BYPOL, η οποία «είναι ένα έργο των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών που χρηματοδοτείται και ενισχύεται γενναιόδωρα για μεγάλο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. «Πρόσφατα, μεταξύ άλλων σε σχέση με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, αυτή η ομάδα στόχευσε σε βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης στη Λευκορωσία», ισχυρίστηκε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται δορυφορικές εικόνες, η Ρωσία επαναφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων MiG-29 στην ενεργό υπηρεσία και φέρονται να έχουν βγει από την κατάσταση μακράς αποθήκευσης σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις (Μιλέροβο και Κουρσκ).

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε την Κυριακή ότι «στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί στην ουκρανική σύγκρουση. Ωστόσο, η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί». Και πρόσθεσε: «Το καθεστώς του Κιέβου είναι ένα πράγμα, οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ είναι κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση, ωστόσο έχουμε τις δυνατότητες να συνεχίσουμε την επιχείρηση».

Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε ότι έκλεισαν τα γραφεία στρατολόγησης εφέδρων στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο επιστρατεύτηκαν περίπου 220.000 Ρώσοι, εκ των οποίων ήδη 16.000 βρίσκονται σε μονάδες που εμπλέκονται σε μάχες.

Χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης που αναμένεται είναι και το γεγονός ότι μια σειρά κράτη όπως η Κίνα, το Ουζμπεκιστάν, η Αίγυπτος κ.ά. καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Αυξάνεται συνεχώς η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 725 εκατ. δολαρίων.

Μετά απ' αυτό, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από τον Γενάρη του 2021 ανέρχεται σε περισσότερα από 18,2 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου 17,6 δισ. έχουν δοθεί μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, περισσότερες από 23.000 οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών, 500 βλήματα με καθοδήγηση ακριβείας, 5.000 τηλεχειριζόμενες νάρκες, 5.000 αντιαρματικά όπλα και 200 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Humvee, περίπου 2 εκατομμύρια σφαίρες κ.ά.

Νέες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones

Χθες συνεχίστηκαν οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με drones στο Κίεβο, σε εγκατάσταση παραγωγής Ενέργειας στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ και σε κρίσιμες υποδομές στη Σούμι, με την ουκρανική πλευρά να αναφέρει ότι εκατοντάδες οικισμοί έχουν αποκοπεί και έχουν μείνει χωρίς Ενέργεια.

Τις προηγούμενες μέρες, drones καμικάζι έπληξαν δεξαμενές με ηλιέλαιο σε έναν τερματικό σταθμό στο Μικολάιφ, ενώ άλλες εκρήξεις σημειώθηκαν στην Οδησσό και στο Χάρκοβο.

Στην περιοχή της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζονται σφοδρές εχθροπραξίες, με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να αντεπιτεθούν και τη ρωσική πλευρά να ισχυρίζεται ότι έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Στη Ζαπορίζια εντάθηκαν οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές. Χθες, φιλορώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται να επαναλάβει το σενάριο της Μαριούπολης και να χρησιμοποιήσει τους αμάχους σαν ασπίδα. Οπως είπε, Ουκρανοί μαχητές έχουν καταλάβει περίπου 1.500 διαμερίσματα και μένουν σε μικρές ομάδες των 5-7 ατόμων, ώστε να μην εξουδετερωθούν μαζικά με ένα ρωσικό χτύπημα. Περίπου το 70% της περιφέρειας Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, ενώ η ομώνυμη πόλη ελέγχεται από το Κίεβο.

Νέο χτύπημα στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ στα σύνορα με την Ουκρανία αναφέρθηκε το Σάββατο. Συγκεκριμένα, σε μια αποθήκη καυσίμων έπιασε φωτιά μία από τις δέκα δεξαμενές. Την ίδια μέρα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε χώρο Εκπαίδευσης, όταν δύο επιτιθέμενοι «πολίτες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ» άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον εθελοντών που ήθελαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Στο μεταξύ ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποβληθεί από το G20 και άλλους διεθνείς οργανισμούς, μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις.

Οι αρχηγοί ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία, όπως και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel».

Στο προσκήνιο πιθανή εμπλοκή του Ιράν και του Ισραήλ

Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις γίνονται με ιρανικής κατασκευής drones, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πολύμηνα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χθες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν τη μεταφορά ιρανικών drones στη Ρωσία, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω κυρώσεις που ενδέχεται να συμφωνηθούν σε επόμενη φάση. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισε χθες κυρώσεις κατά του Ιράν με πρόσχημα τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων από την Τεχεράνη. Προβλέπονται κυρώσεις ενάντια σε 11 αξιωματούχους και 4 οντότητες στο Ιράν, μεταξύ τους και στην «αστυνομία ηθών».

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε το ενδεχόμενο το Ισραήλ - αντίπαλος του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής - να στείλει εξοπλισμούς στην Ουκρανία.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Υποθέσεων Διασποράς υποστήριξε ότι η χώρα του πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα είναι «πολύ απερίσκεπτο» αν στείλει όπλα στο Κίεβο και ότι κάτι τέτοιο «θα καταστρέψει όλες τις διακρατικές σχέσεις των χωρών μας».

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από το Ισραήλ συστήματα αεράμυνας, όπως το «Iron Dome» και το «Barak 8», μεγαλύτερης εμβέλειας, χωρίς να φαίνεται κάποια αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης Λαπίντ.

Σύμφωνα πάντως με τους «New York Times», ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος έχει υποστηρίξει ότι το Ισραήλ παρέχει στην Ουκρανία «βασικές πληροφορίες» σχετικά με τα ιρανικά drones και ότι ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία παρείχε στην Ουκρανία δορυφορικές εικόνες ρωσικών στρατιωτικών θέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ